21 lessen voor de 21ste eeuw 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

In mijn prosultancy-praktijk gebruik ik bij het maken van toekomstscenario’s een overzicht uit 2017 met alle megatrends tot het jaar 2050. Daarin staan ook veertig waarschijnlijke global gamechangers, waarvan er een aantal inmiddels hebben plaatsgevonden. De mensheid werd overrompeld door de (corona)pandemie, meer dan 10% inflatie en een nieuwe oorlog in Europa. Massawerkloosheid door kunstmatige intelligentie is een voorbeeld van een gamechanger die nog niet uitgekomen is. Voor de goede nachtrust van mijn lezers zal ik geen volledige opsomming geven van wat er verder nog mis kan gaan in onze global village.

Strategische impact

Het ondernemersbestaan is veranderlijk, onzeker, complex en dubbelzinnig. Waar global gamechangers ons overkomen, kunnen we echter wel voorsorteren op de impact van megatrends. Zodat het huidige businessmodel tijdig en pijlsnel kan worden aangepast. Daarvoor is wel begrip van de uitdagingen van deze tijd nodig. Yuval Noah Harari is daarbij een uitstekende gids. Zijn 21 lessen voor de 21ste eeuw zijn weliswaar vaak ongemakkelijk, maar geven wel een helder overzicht van de vernietigende en scheppende krachten die deze eeuw kenmerken.

Drieluik

Historicus Harari heeft een extreem indrukwekkend drieluik geschreven. Met Sapiens (2014) liet de auteur zien waar onze soort vandaan komt en hoe wij de absolute heerser op aarde werden. In Homo Deus (2017) beschrijft hij wat op de lange termijn het lot is van intelligentie en bewustzijn. Met de verzameling van 21 lessen voor de 21steeeuw slaat hij in het hier en nu dus de brug tussen ons kenbare verleden en onze verre toekomst. En dat doet hij op zeer overtuigende wijze. Op 27 januari 2020 had ik de gelegenheid om hem in Antwerpen te ontmoeten. Daar maakte hij ook als persoonlijkheid grote indruk op mij. Harari is een van de grootste denkers en verhalenvertellers van deze tijd.

Waardevolle lessen

De 21 waardevolle lessen zijn verdeeld over vijf delen, namelijk Technologische uitdagingen (lessen 1-4), Politieke uitdagingen (lessen 5-9), Hoop en wanhoop (lessen 10-14), Waarheid (lessen 15-18) en Veerkracht (lessen 19-21). Alle lessen zijn van buitengewone kwaliteit en het totaalpakket is meer dan de som der delen. Het samensmelten van infotech en biotech zet volgens Harari in les 2 bijvoorbeeld de hiërarchie in de zorg deze eeuw op zijn kop. “Waarschijnlijk zullen we al decennia een AI-huisarts op onze smartphone hebben voordat we een betrouwbare verpleegrobot krijgen.”

In les 19 krijgen we dé allerbelangrijkste les aangeboden. “De belangrijkste vaardigheden worden aanpassingsvermogen, het vermogen om nieuwe dingen te leren en het vermogen je niet uit het lood te laten slaan door onbekende situaties. Om mee te kunnen komen in de wereld moet je niet alleen n staat zijn om nieuwe ideeën en producten te bedenken, je zult vooral jezelf meermalen opnieuw moeten uitvinden.” Wees voorbereid en wendbaar!