What happens in Vegas, does not stay in Vegas.

TopchangeBusiness Vlog

De eerste robotstofzuiger werd in 1997 gepresenteerd. Mijn twee oudste kinderen zijn vrij recent zelfstandig gaan wonen en hebben beide een mainstream robotstofzuiger in hun huizen aan het werk gezet. Helaas zijn hun ijverige robots alweer verouderd. Consumentenelektronica heeft een korte levenscyclus. De consumentenelektronica-industrie is onderdeel van de wereldwijde elektronische informatie-industrie. De marktomvang bedraagt ongeveer $700 miljard. Het is een aanjager van megatrends, zoals alsmaar toenemende connectiviteit en een steeds hoger tempo van verandering.

Vanaf dinsdag 9 januari t/m vrijdag 12 januari 2024 vond de jaarlijkse Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas plaats. Met meer dan 4.000 exposanten, 1.200 startups en 130.000 bezoekers dé plek om de nieuwste gadgets te spotten. Zoals de Jet Bot van Samsung. De eerste robotstofzuiger ter wereld met kunstmatige intelligentie van Intel. Dankzij objectherkenning zuigt en dweilt deze zelfreinigende robotknecht moeiteloos het huis. All On was dé boodschap tijdens CES 2024. Dankzij deze technologische opwaardering worden elektronische consumentenproducten intelligenter. Niet alleen de AI-robotstofzuiger, maar ook de ijskast, de wasmachine en alle andere onmisbare automaten. Is dat nuttig en noodzakelijk? Jazeker!

Een goed voorbeeld is de huidige smartphone die een app-gebaseerd operating-systeem heeft voor het verrichten van specifieke taken. In de Apple App Store zijn 1.860.485 apps van 779.387 uitgevers beschikbaar in categorieën zoals games, educatie, financiën en lifestyle. Per dag komen er 958 bij. Gemiddeld heeft een smartphonegebruiker ongeveer 40 apps geïnstalleerd. Daarvan gebruikt hij 89% van de tijd 18 apps. Hoewel al die apps op zichzelf harstikke leuk of nuttig zijn, heb je voor iedere taak een aparte app. ChatGPT kan met zijn Large Language Model een goed reisadvies geven, maar kan de boeking van hotel, vlucht en taxi niet doen. Hoe gaaf zou het zijn als onze taken sneller, intuïtiever en productiever afgehandeld worden door een slimme AI-assistent. 

Dit is de belofte van de R1 pocket companion van Rabbit die op CES 2024 gelanceerd werd. Het is een gepersonaliseerd operating-system met een Natural Language Interface (stem-gestuurd) en een 360 graden roterend computeroog in zakformaat. De responstijd is ongekend snel. In de experimentele Teach Mode kun jij de R1 taken leren die hij daarna zelf kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld beeld genereren met Midjourney. Terwijl de smartphone jouw tijd consumeert, genereert de R1 tijdwinst voor jou. Deze Human-Centered AI-tool werkt met een Large Action Model en kost slechts 199 dollar. De terugverdientijd is dus superkort. Inmiddels is de vijfde productiebatch al volledig uitverkocht. 

CES 2024 heeft laten zien dat integratie door middel van neurale AI-netwerken de toekomst is. Niet alleen in de consumentenelektronica, maar ook in het elektronisch zakendoen. Microsoft Copilot is een robotstofzuiger voor routinetaken. Net als Rabbit’s R1 een everyday companion.

De lancering van de R1 is terug te kijken op https://www.rabbit.tech/keynote.