Hoe robots onze economie en democratie gaan redden Marcel Bullinga In 2017 kreeg Marcel Bullinga te horen dat hij kanker had. Op dat moment was hij al meer dan een kwart eeuw de beste futuroloog van Nederland. Hij nam zich …
De wil van technologie
Technologie is het geheel van kennis, vaardigheden, methoden en processen die mensen gebruiken om problemen op te lossen, behoeften te vervullen of doelen te bereiken. Technologie evolueert voortdurend en beïnvloedt vrijwel elk aspect van het dagelijks leven. Heeft technologie een …
Waarom werken we?
In mijn voorbereiding op de arbeidsmarktconferentie ‘Talent & Technologie’ van Baandomein download ik in een snel leestempo een stapel boeken over werk, skills, talent en technologie in mijn brein. Daarbij stuitte ik onverwachts op het eerste boek van Anna Lilioja …
(Ver)zilver-economie
De discussie over het terug laten keren van de bejaardenhuizen en de voorspelde zorgtekorten die ontstaan, definiëren de senioren, bijna als vanouds, tot een probleem voor de economie en samenleving. De kansen van de zilver-economie worden helaas nog steeds niet …
Dwars door de orde
Op 15 april jongstleden gaf Arre Zuurmond zijn boek ‘Dwars door de Orde’ aan staatssecretaris Szabó. In zijn poging om te komen tot een responsieve overheid stelt de voormalig regeringscommissaris Informatiehuishouding de volgende retorische vraag: wil je de oude orde …
De mensmachine
Op 1 mei jongstleden bezocht ik samen met filosoof en schrijver Govert Derix bij Artichoque Art Gallery de indringende tentoonstelling ‘Our mother machine’ van Tom Luyten. Deze kunstenaar nodigt met zijn generatieve kunst uit tot reflectie op de manier waarop …
Hoe verandert internet je manier van denken?
Volgens Harry Mulisch zijn sommige vragen zo goed dat het jammer zou zijn ze met een antwoord te verknoeien. Het is echter een hele kunst om een goede vraag te stellen. John Brockman bezit deze vaardigheid als geen ander. Hij …
Werken aan de tijd
Afgelopen week vertelde een bevriende ondernemer dat hij een workshop horlogemaken ging volgen. Als drukbezet mens vond hij het een uitgelezen mogelijkheid om aan de tijd te werken. Net zo’n intrigerend als dit idee, vond ik de recente voorspelling van …
Op de schouders van reuzen
De mensheid heeft enorm veel te danken aan de wetenschap. En toch worden er uit allerlei hoeken van de samenleving vraagtekens geplaatst bij de intenties van wetenschappers en het waarheidsgehalte van hun werk. Zelfs politici plaatsen geleerden in het beklaagdenbankje. …
Dealmaker
Op 2 april jongstleden maakte president Donald Trump bizarre tariefstijgingen bekend. Beleggers, strategen, economen en politici leken volledig verrast door de hoogte van de aangekondigde tarieven. Nu de kruitdampen ná een krakzinnige week enigszins zijn opgetrokken, zijn de Chinezen de …
Sterrenstof
In 2015 ontmoette ik Frank White. Hij muntte in de jaren tachtig bij NASA The Overview Effect. Deze term slaat op de cognitieve verandering in het brein van astronauten die vanuit de ruimte voor het eerst naar onze blauwe planeet …