De Ali B-methode

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

„Alles hangt af van de persoonlijkheid van de leraar. De waarde van alle methoden en voorschriften is twijfelachtig.” (Friedrich Heinrich Otto Weddigen)

Op uitnodiging van Peter Mullenberg mocht ik enkele weken geleden weer de gastles ondernemerschap voor zijn studenten van het Vista College geven. Veel van de jongeren in Peters klas hebben al heel veel levenslessen in hun rugzak en zijn streetwise. Ze hebben bovendien tijd van leven om hun dromen waar te maken.

Deze talenten hebben vooral behoefte aan leraren met persoonlijkheid, zoals Peter. Die niet alleen maar de intentie heeft om de lesstof aan te reiken, maar ze vooral aanmoedigt hun best mogelijke leven te leiden. Dat is steeds Peters ‘ikigai’, als topfotograaf, judocoach en leraar. Daar komt hij ’s morgens zijn bed voor uit. 

Onzeker

Mijn verhaal ging op zijn verzoek niet over methoden en voorschriften, maar over life skills die ik als mens geleerd heb en als ondernemer toegepast heb. De jongeren stelden indringende vragen, zoals over de momenten waarop ik het als mens en ondernemer moeilijk heb gehad. Hoe ik tegenslagen overwonnen heb en wie mij daarbij geholpen heeft. 

Een meisje biechtte op dat ze onzeker was en meer dan tien minuten had getwijfeld of ze haar urgente vraag durfde te stellen. Het ging over haar onzekerheden en de moeite die ze had met smalltalk. Ze wilde weten hoe ze daarin kon groeien. 

Ik antwoordde dat ik ondernemers en managers ken die zichzelf helaas die vragen nog nooit gesteld hebben. Als je dat wel doet, ben je al halverwege het proces. Je kunt verder groeien door te leren van leraren, YouTube-video’s en boeken. Maar je moet het geleerde ook toepassen in je leven om te ervaren of het voor jou ook werkt. Daarbij verwees ik onder andere naar De Ali B-methode, een boek dat net verschenen is. 

Actie

In twaalf levenslessen deelt Ali B de ideeën, zelfhulpboeken en theorieën waar hij zelf het meest aan heeft gehad. Hoe hij ondanks een ongelukkige jeugd, drugsgebruik en een gokverslaving zijn dromen waarmaakte. „Alles draait om actie. Wat heb je aan nieuwe skills als je er niks mee doet?”, aldus de succesartiest, rasondernemer, performancecoach en programmamaker.

Ik sprak Ali B voor het eerst in oktober 2011, backstage tijdens een persoonlijke ontmoeting met Stephen R. Covey die op die dag keynote-spreker was. In het voorprogramma trad Louis van Gaal op. Ali B sloot met humor, inspiratie en snedige teksten in mocro-rapstyle de dag af. Hij bleek een goede bekende te zijn van Covey. Hij las toen al veel zelfhulpboeken die hij in dit eerste boek ook bespreekt, zoals De kracht van Nu van Eckart Tolle, Je ongekende vermogens van Tony Robbins en De zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Daar voegt hij aan toe wat rolmodellen, zoals Gandhi, Deepak Chopra, Wim Hof, Steven Seagal en Will Smith voor hem betekend hebben. Hij legt met voorbeelden uit hoe hij de Ali B-methode toepast. Hij heeft daarvoor van zijn artiestennaam een acroniem gemaakt. Er is een Aanleiding, iets wat hij beter wil doen of wil leren. Dan gaat hij op zoek naar een Les. Vervolgens Implementeert hij die les en evalueert hij wat hij Bereikt heeft. 

Leergierig

„Ik groei pas als ik toepas”, is zijn overtuiging. „Groeien is een mindset, snap je, een leergierige manier van leven.” En dat bewijst hij met zijn eigen succesverhaal. Niet met methoden en voorschriften. De twaalf hoofdstukken van het boek bevatten steeds een les. Aan het einde van ieder hoofdstuk kun je bovendien via een QR-code een video activeren met een zinvolle en leuke coach-les van Ali B. Ook de lyrics van zijn hits kun je op dezelfde wijze activeren. Ali B maakt van ondernemen een straatfeest en boekt er zeer goede resultaten mee. Veel mensen denken dan direct aan The Voice of Holland, zijn theatertour of zijn nummer 1-hits. 

Slechts weinigen weten dat uitgerekend hij als commerciële rapper het respect van de undergroundfreestylers verdiende door op het meest credible rapplatform van Nederland, 101Barz, 101 bars (regels) uit zijn hoofd te rappen. Dat is hogere wiskunde in de rapscene, waar de ongeschreven norm 16 regels per couplet was. 

Het laatste hoofdstuk in het ondernemersboek van de week heeft als titel ‘Leef zonder spijt’. Dit is ook de tweede eigenschap van Stephen Covey: Begin met het einde voor ogen. Je moet eerst overwinningen op jezelf behalen, voordat je overwinningen op jouw omgeving kunt boeken. Ik hoop dat Peters leerlingen diezelfde les uit mijn ondernemersverhaal hebben gehaald en zich niet laten besmetten door een omgeving die niet gelooft in hun dromen. 

Ik vind het vertrekken leuker dan gearriveerd zijn 

Ik wil me weer bewijzen broer 

Als ik de zon was zou ik onder willen gaan 

Zodat ik even plaatsmaak voor een volle maan 

En als ik morgenochtend opkom 

Hoor ik ze zeggen da’s een kind die op een dag nog aan de top komt 

Ali ging naar B, nu wil-ie terug naar A 

Zodat-ie terug kan gaan naar B 

Heel z’n leven lang

(Bollebof ft. Ali B & Brownie Dutch, Terug naar de kust, Ali B op Volle Toeren)

Rob Meesen