De deal van je leven (Fredrik Backman, 2021)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

“Tracht niet een man van succes te zijn, maar probeer liever een man van waarde te zijn.”
(Albert Einstein)

Iedere ondernemer doet er alles aan om de deal van zijn leven te sluiten. Daar reken ik de mondkapjesdeal van Sywert van Lienden overigens niet toe. Dat is niet de deal, maar de schande van zijn leven. Ik bedoel die waanzinnige werelddeal die niet alleen het leven van jouw klant verrijkt, maar ook dat van jou als ondernemer. De buitenkans die je tijdig, pijlsnel en anders hebt verzilverd. Naar ieders volle tevredenheid. Onderdeel van jouw nalatenschap. Dat is de deal van je leven.

Terwijl ik deze week in de boekhandel enkele aanwinsten aan het afrekenen was, werd mijn aandacht getrokken door een boekje op de toonbank. Perfect gepositioneerd volgens de universele verkoopwetten die bij iedere kassa toegepast worden. In de supermarkt, het tankstation, de kledingwinkel en de fastfoodketen. Upselling volgens het boekje. “De deal van je leven’ stond er op de kaft. De prijs, € 8,99, was al net zo aantrekkelijk als de titel. Ik kon de verleiding dan ook niet weerstaan. En ik heb er geen seconde spijt van gehad.

Het is een productie van de Zweedse columnist, blogger en auteur Fredrik Backman. Hij had in 2012 een internationale bestseller met Een man die Ove heet. Dat boek is in vijfentwintig talen vertaald en verfilmd. Mijn ondernemersboek van de week is voor het eerst gepubliceerd in Helsingborgs Dagblad, op kerstavond 2016. Het telt slechts negentig pagina’s inclusief veel fraaie illustraties. De hoofdpersoon is een zeer geslaagde zakenman. Op een dag ontmoet hij een vijfjarig meisje. “Ze is een slimme meid – slim genoeg om te weten dat ze de tumor in haar lichaam niet zal kunnen verslaan door de hele dag met haar kleurpotloden tekeningen te maken. Maar het lijkt de volwassenen in haar leven gelukkig te maken, dus blijft ze het doen.” Vervolgens ontvouwt zich een bijzonder verhaal in de stijl en vormgeving van Roald Dahl waarin alles voor de zakenman verandert. “Dingen hebben alleen een prijs, gebaseerd op verwachtingen. Een seconde is altijd een seconde, het is de enige absolute waarde die de aarde heeft. Iedereen onderhandelt de hele tijd. Je maakt de deal van je leven, elke dag. Dit was de mijne.”

Fredrik Backman stelt een zeer intrigerende vraag aan de lezer. Als je alles moest opgeven, je hele zelf, voor wie zou je dan de deal van je leven sluiten? 

Rob Meesen