De dwarsdenker (Max Chafkin, 2022)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

In 1996 stonden er geen technologiebedrijven in de top vijf van meest waardevolle bedrijven op de Amerikaanse beurzen. In 2021 bestond diezelfde top vijf uitsluitend uit Amerikaanse technologiebedrijven. Peter Thiel speelde een belangrijke rol in het economische succes van Silicon Valley. Niet omdat hij technologie-gedreven was, maar door zijn machiavellistische machtsdenken als durfinvesteerder.

Biografie van een dwarsdenker

New Yorker Max Chafkin is techjournalist voor Bloomberg Businessweek. De dwarsdenker over Peter Thiel is zijn niet-geautoriseerde biografie over de onzichtbare machthebber van Silicon Valley. Een extreme vrijdenker die van mislukte jurist transformeeerde in een dotcom-miljardair. Thiel bezit tien huizen in vijf werelddelen. Hij heeft zelfs een Nieuw-Zeelands paspoort ‘gekocht’ om snel uit te kunnen wijken als de Amerikaanse fiscale wetgeving in zijn nadeel zou veranderen. 

Capo van de Paypal-maffia

Peter Thiel kende ik van de epische verhalen over de Paypal-maffia. Samen met de Golden Geeks Elon Musk en Max Levchin verdiende hij zeer eerste tientallen miljoenen door zich aan geen enkele regel en wet te houden. Daarna investeerde hij als eerste in Facebook, SpaceX en AirBnB. Met zijn bedrijf Palantir levert hij onder andere killerapplicaties aan de CIA. Ik had ook al in 2014 zijn libertarische handboek Zero to one gelezen; een bundeling van zijn provocerende colleges aan Stanford. Het is met 1,25 miljoen exemplaren een van de bestverkochte zelfhulpboeken voor StartUps.

Vat vol tegenstrijdigheden

Na het lezen van De dwarsdenker heb ik dé meest beruchte durfinvesteerder van Silicon Valley echter pas écht leren kennen. Het beeld dat Max Chafkin schetst over dit vat vol tegenstrijdigheden is verbijsterend. Hij portretteert een genadeloze persoonlijkheid die er alles aan doet om invloed en macht te krijgen. Bereid om iedere vriend, partner en protegé gewetenloos en zonder pardon op te offeren op het altaar van zijn belangen. Door Chafkin werd ik ook geattendeerd op Thiels eerste boek, The Diversity Myth uit 1998. Het is zijn aanval op de mythe dat universiteiten goed werk leveren in het promoten van diversiteit. Met dit gedachtegoed belandde hij uiteindelijk in Trump Tower. Samen met Steve Bannon vormde hij in het transitieteam van president Trumps het schaduwpresidentschap.

Tegendraadse hedgefonds investeerder

Techjournalist Max Chafkin geeft een inkijkje in de meest oorspronkelijke businessmodellen van Silicon Valley. En ook hoe de maverick Thiel uitgroeide tot een van de meest tegendraadse hedgefonds investeerders. Hij gokt steevast op het falen van de Amerikaanse economie, terwijl hij in zijn boeken en speeches het belang van vooruitgang predikt. Thiel is een non-conformist die snel handelen en dingen kapotmaken voor financiële winst als geen ander beheerst. Hij wordt liever als gevaarlijk dan als incompetent gezien, en weet als geen ander het militair-industrieel complex te bespelen. Macht, onafhankelijkheid, idealisme en strijd zijn Thiels diepste levensmotieven die hem tot de gevaarlijke en competente Wizard van Silicon Valley maakten.