“Wie een boom plant, plant hoop.” (Lucy Larcom)
Ik krijg regelmatig boekentips uit mijn zakelijke netwerk. Voor deze persoonlijke cadeaus ben ik zeer dankbaar. Ze voeden mijn passie, verbreden mijn perspectieven en verdiepen mijn inzichten. Lone Linssen, directeur van zorgorganisatie Koraal Parkstad, vroeg mij begin vorige week of ik het boek De man die bomen plantte gelezen had. Dat was op dat moment niet het geval. Twee dagen later had ik het in huis. Ik las het in een vloek en een zucht uit. Direct daaropvolgend maakte ik een afspraak met Lone. We hadden een indringende dialoog over de betekenis van dit zeer korte verhaal voor onze rollen als mens én professional. Een wederzijds aantrekkelijk gesprek over de cognitieve brug tussen deze bijzondere leeservaring en onze persoonlijke levenservaring.
Het boek heeft slechts veertig pagina’s waarvan de helft bovendien is ingeruimd voor foto’s van Martin Kers. Het verhaal wordt door Jean Giono dus verteld in slechts twintig bladzijden die er allemaal toe doen. De openingszin is meteen raak: “Om vast te stellen of het karakter van een mens werkelijk buitengewone kwaliteiten vertoont, moet je het geluk hebben zijn daden gedurende lange jaren te kunnen waarnemen.” Karakter is inderdaad niet iets dat je aanbrengt, maar dat zich in de loop der tijd ontvouwt door de omstandigheden. De Franse dichter en schrijver was zelf soldaat in de Eerste Wereldoorlog. In die hel op aarde heeft hij ongetwijfeld de ware aard van zijn eigen karakter en dat van zijn medemensen leren kennen. Belangrijke thema’s in Gionos werk zijn de onvergankelijke oerkrachten van de natuur en het streven naar een harmonisch landleven, ver van de ontaarding van de grote stad. De buitengewone verteller heeft 32 literaire werken geproduceerd. In het Nederlands zijn naast De man die bomen plantte nog 7 titels vertaald: Heuvel, Het vreugdevuur, De Poolse molen, De huzaar op het dak, De grote weg, Het zingen van de wereld en De grote kudde.
Giono schreef De man die bomen plantte in 1953 in slechts twee dagen. In eerste instantie voor publicatie in Readers Digest, maar de redactie van het tijdschrift met de grootste oplage ter wereld wees het verhaal af. Gelukkig werd het boek wel op waarde geschat door Vogue dat het voor het eerst in 1954 publiceerde. In Nederland werd het op de markt gebracht door Uitgeverij Jan van Arkel (sinds 2021 hernoemd als Uitgeverij Vonk). De laatste van de drie Nederlandse edities stamt uit 2017. Het verhaal speelt zich af op de hoogvlakten in de `Alpen, daar waar deze de Provence binnendringen.
De man die bomen plantte herinnerde mij sterk aan de eerste drie van de zeven eigenschappen van effectief leiderschap die Stephen Covey in zijn bestseller beschrijft. Wees proactief, begin net het einde voor ogen en belangrijke zaken eerst. Universele en tijdloze lessen voor iedere ondernemer. Ontsproten aan diepe inzichten. De man die bomen plantte vraagt slechts een investering van vijftien euro plus vijftien minuten leestijd in de tijdelijkheid van je bestaan. Het is een prachtig geschenk van Lone. Ik beveel het van harte aan voor iedere ondernemer en professional die op zoek is naar inspiratie voor zijn/haar strategische Noorden in het NU.
Rob Meesen