De psychologie van geld 

TopchangeGeen categorie

Volgens historicus Yuval Noah Harari is het verhaal van geld het meest succesvolle verhaal dat ooit is verteld. Het is het enige verhaal dat iedereen, bijna zonder uitzondering, gelooft. Morgan Housel is voormalig columnist van de Wall Street Journal en heeft een van de meest originele boeken over financiën in jaren geschreven. Met tijdloze lessen over rijkdom, hebzucht en geluk. 

Er was eens …. de mens

“Het geheim van het succes van onze soort, de bron van onze macht is niet dat we individueel intelligenter of creatiever zijn. Het komt omdat wij de enige zoogdieren zijn die kunnen samenwerken in grote aantallen. En verhalen zijn daarin cruciaal”, aldus Harari. Morgan Housel stelt dat financieel succes geen harde wetenschap is, maar een zachte vaardigheid die hij de psychologie van geld noemt. De helden in het verhaal van geld zijn niet succesvol omdat ze slim zijn, maar veel meer door hoe ze zich gedragen. En gedrag is moeilijk aan te leren, zelfs als je heel slim bent. En onafhankelijk van intelligentie en inspanning, speelt ook geluk een rol bij financiële resultaten. 

Alles is perceptie

Volgens Housel denken we vaak dat we beslissingen over geld nemen op grond van rationele overwegingen en feitelijke gegevens. Dat is ons zo aangeleerd. “In werkelijkheid nemen mensen geen beslissingen op basis van spreadsheets. Beslissingen worden genomen tijdens een diner, in de vergaderzaal, op basis van persoonlijke ervaringen, de unieke eigen kijk op de wereld, ego, trots, marketing en random invloeden van buitenaf”, aldus de geldkenner. “Je kunt het verhaal van geld beter begrijpen vanuit het oogpunt van psychologie en geschiedenis, dan vanuit het oogpunt van financiën. De geschiedenis herhaalt zich nooit; de mens altijd. Je persoonlijke ervaringen met geld staan voor misschien 0,00000001 procent van wat er in de wereld gebeurt, maar voor misschien wel 80% van hoe je denkt dat de wereld denkt.” 

Verplichte lesstof

De psychologie van geld bevat 20 hoofdstukken met titels als Niemand is gek, Geluk & Pech, Je zult veranderen, Vermogen is wat je niet ziet en Sparen. Housels korte verhalen met tijdloze inzichten en universele principes zijn verplichte lesstof voor iedereen die wil begrijpen hoe je beter met geld kunt omgaan. Hij maakt met eenvoudige verklaringen en herkenbare voorbeelden duidelijk hoe ontzettend groot de onbewuste invloed van onze hechting en wereldbeelden zijn op de mate waarin we grip hebben op geld. Met sparen is een belangrijk onderdeel in de geldvergelijking. Daar heb je controle over en dat is in de toekomst net zo effectief als in het heden. Zorg voor een financiële reserve van zes maanden en spaar elke maand 10% van je inkomen. De baas zijn over je eigen tijd is namelijk het hoogste dividend dat geld je kan opleveren.