De visie van een glazenwasser 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Het doel van de EW economie-lezing is het Binnenhof meer vertrouwd te maken met de wereld van ondernemers. “Ze weten vaak niet eens dat al dat geld dat de overheid uitgeeft eerst in de bedrijven verdiend moet worden. En dat bij bedrijven gewone mensen werken”, aldus de hoofdredacteur van Elsevier. Jacco Vonhof hield op 6 december 2021 zijn EW Economie-lezing. Hij is ondernemer en voorzitter van MKB-Nederland.

De glazenwasser

Omdat hij geld nodig had begon Vonhof in 1993 een glazenwassersbedrijf. Inmiddels staan er 2.300 mensen op zijn loonlijst. Vonhof “Dames en heren, nu staat hier Jacco Vonhof, glazenwasser van beroep. Een ondernemer in de schoonmaak. Maar bovenal sta ik hier als de ‘CEO’ van de grootste werkgever van Nederland: het MKB. Ik weet voor welke moeilijke dilemma’s je als ondernemer komt te staan. Hoe het is om ’s nachts wakker te liggen van de zorgen of het wel goed komt. Ik voel me nog steeds een glazenwasser. Zoals ik vroeger op mijn ladder stond en naar binnen keek bij de kantoren waar ik de ramen waste, zo kijk ik nu eigenlijk naar Den Haag. Ik sta voor mijn gevoel hoog op die ladder, kijk naar het comfort van de mensen die binnen zitten, en ben op dat moment de enige die het risico voelt. De mensen die daarbinnen zitten hebben geen idee. Ondernemen in deze tijd is niet gemakkelijk. Het wordt ons ook niet makkelijk gemaakt. In mijn achterban zitten geen bedrijven die naar Ierland vertrekken als de belastingen daar lager zijn. Die moeten het doen met het Nederlandse ondernemersklimaat. En dat is best kil. We schijnen te vergeten dat brede welvaart niet bereikbaar is zonder ondernemers. Zonder glazenwassers.”

Troonrede 2023

“Verdienen komt altijd vóór verdelen”, aldus de koning in zijn Troonrede 2023. Glazenwasser Vonhof twee jaar eerder: “De afgelopen twintig jaar zijn de lasten met bijna 25 miljard euro gestegen, waarvan twee derde voor rekening van het bedrijfsleven. Als ik dan zie hoe gemakkelijk, tijdens de Algemene Beschouwingen, er weer een rekening van bijna 2 miljard euro bij het bedrijfsleven wordt neergelegd, als onderdeel van een begrotingsdeal, alsof het niets is”. 

Déjà vu

De glazenwasser kan dit jaar dezelfde lezing geven als in 2021. Het kabinet is weer demissionair. De Tweede Kamer geeft blijmoedig gratis bier weg. En het ondernemersklimaat is van kil naar guur gegaan. Vonhofs voorstellen snijden echter nog steeds hout. De glazenwasser zegt dat er vooral behoefte is aan een betrouwbare overheid: “Een overheid die zegt waar het op staat, maar dat ook een tijdje volhoudt. En laat het daaraan nou net de afgelopen tijd ongelooflijk ontbreken. Formerende partijen: jullie kunnen me altijd bellen om jullie plannen even te toetsen aan de normen van een glazenwasser.”