Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.
De wijsheid van wolven (Elli H. Radinger | 2018)
“Waar is de wijsheid die we hebben verloren in kennis? Waar is de kennis die we hebben verloren in informatie?” (Oscar Wilde)
In september 2008, toen de bankencrisis haar hoogtepunt bereikte met het bankroet van Lehman Brothers, werkten wij voor een bedrijf in de financiële sector dat op een enkel moment woekerpolissen had verkocht en desalniettemin zwaar getroffen werd toen de hele markt in no time volledig instortte. De kosten liepen door terwijl de inkomsten drastisch afnamen. Net zoals dat nu voor veel ondernemers in coronatijd de realiteit is. Een van de andere problemen op dat moment in 2008 was dat het overgrote deel van het personeel bij onze klant zich niet snel genoeg kon of wilde aanpassen aan de veranderde omstandigheden. Zij waren opgegroeid in en gewend geraakt aan een markt die jarenlang autonome groei vertoonde. Ze waren erg sterk in het bedienen van klanten die aan hun deur klopten. Maar de nieuwe situatie die het voortbestaan van het bedrijf bedreigde, vereiste totaal ander gedrag van de medewerkers. Klanten bleven weg, de telefoon rinkelde niet meer en de bak met nieuwe aanvragen was een holle echoput. In het bedrijf hing een schilderij van een koe aan de wand. Het was gemaakt door een van de twee aandeelhouders. Ik wees hem op het schilderij en vertelde hem dat hij om te overleven geen kudde runderen moest aansturen, maar een roedel wolven moest formeren. Hij had geen grazers, maar jagers nodig. Binnen een paar dagen schilderde hij een nieuw portret van een krachtige wolf dat aan de muur van het kantoor kwam te hangen. Het bedrijf nam noodgedwongen afscheid van de helft van de grazers, de rest veranderde snel genoeg in een roedel hongerige wolven en het bedrijf is tot op de dag van vandaag succesvol in haar territorium.
In mijn ondernemersboek van deze week legt Elli H. Radinger uit hoe wolven denken, leidinggeven en voor elkaar zorgen. Zij heeft 25 jaar lang in Yellowstone National Park het complexe sociale gedrag van wolvenroedels in het wild geobserveerd. “Deze opmerkelijke dieren denken, dromen, spelen, maken plannen, waarderen ervaring en communiceren effectief met elkaar”, aldus Radinger. Haar verhaal bevat de verborgen wijsheid in de overvloed aan wetenschappelijke kennis en de tsunami aan informatie in de media over de maatschappelijke en economische effecten van de corona-economie. Het boek bestaat uit hoofdstukken die steeds een organisatieprincipe van wolvenroedels uitleggen: zorg goed voor degenen die aan jou zijn toevertrouwd, je hoeft niet altijd de baas te spelen, angst is de dienaar van macht, we kunnen de ouderen niet missen, weggaan en terugkomen, hoe je ondanks alle verschillen een perfect team kunt vormen, waarom je maar beter een plan kunt hebben, waarom afwachten je soms vooruithelpt, waarom je nooit moet stoppen met spelen, hoe je verlies kunt verwerken en zware tijden kunt overleven.
De overlevingskunst, kracht en volharding van wolven gaan die van mensen ver te boven. De natuur is geen Disney-film. Wolven zijn extreem flexibel en passen zich snel aan nieuwe omstandigheden aan. Ze moeten hun strategieën steeds opnieuw aanpassen aan de geldende omstandigheden en aanwezige diersoorten op een moment. En hun jachtstrategieën verschillen per leefgebied. Het succes van elke wolvenroedel wordt bepaald door concentratie op wezenlijke dingen, constante communicatie, gemeenschappelijke rituelen en standvastige, sterke aanvoerders. Hoe is dat in jouw bedrijf?
Wolven jagen in roedels om te zorgen dat voedselconcurrenten minder kans hebben. In Yellowstone sterft twintig procent van alle wolven door territoriumgevechten met rivalen. Elk wolventerritorium heeft een binnengebied en een buitengebied. Wolven brengen een derde van hun tijd door in het buitengebied, want daar liggen de kansen en ontstaan de bedreigingen voor de roedel. Je kunt je territorium niet vanachter jouw beeldscherm verdedigen en/of uitbouwen. Hoe is dat in jouw bedrijf?
Wolven observeren, leren en trekken conclusies. Desondanks mislukt 80% van hun aanvallen. Dat is een onvermijdbaar onderdeel van het jagen. Dat weet iedere succesvolle verkoper die ooit de meest afgewezen verkoper was maar weigerde om de jacht te staken. Zij maken van een belabberde situatie het beste door een nieuw strategie en een origineel plan te maken. Uithoudingsvermogen en geduld zijn vaardigheden van effectieve jagers. Hoe is dat in jouw bedrijf?
Runderen zijn -net als wolven- zoogdieren, maar verschillen in hun natuurlijk gedrag. Een kudde runderen trekt slechts verder als het gras is kaalgevreten. Een roedel wolven is voortdurend in beweging. Radinger heeft de wijsheid van wolven in zichzelf ervaren en beschrijft hoe wij de wolf in onszelf kunnen ontmoeten. Zij onderscheidt twee basiskaraktertypes bij wolven. Type A is de dappere durfal. Het energieke, extraverte type dat per se zijn zin wil doordrijven. Situaties die nieuw zijn en die hij niet onder controle kan houden door zijn normale gedrag gaan zijn krachten al snel te boven. Na een mislukking heeft hij vrij lang rust nodig. Zolang ze alles op een manier kunnen regelen die binnen hun capaciteiten valt zijn ze opgewekt. Zo niet, dan raken ze van slag en roepen om hulp. Het B-type is heel anders. Zijn fundamentele levenshouding is waardige terughoudendheid. Dit soort introverte karakters wachten eerst kalmpjes af wat er gaat gebeuren, maar passen zich vervolgens wel beter aan. Natuurlijk bestaan er tussen deze twee types nog alle mogelijke varianten en mengtypen. Radinger rekent zichzelf tot de milde vorm van het B-type met lichte A-trekjes. Welk type ben jij?
Rob Meesen