Doe en denk als een topsporter 

TopchangeBoeken

Ik heb veel geleerd van mijn gesprekken met voormalige topsporters zoals Bernard Hinault, Leontien van Moorsel en Johan Cruyff. Maar bovenal van de Limburgse topsportmissies waarbij ik zelf direct betrokken was: Sharon Walraven (goud Beijing 2008), Lisa Mullenberg (goud Nanjing 2014), Sam Schröder (goud Tokyo 2021) en Youri Keulen (goud triatlon Singapore 2024). 

Doe en denk als

‘Doe en denk als’ is een succesvolle boekenserie met titels als Doe en denk als James Bond, Doe en denk als Plato, Doe en denk als Coco Chanel en nu dus Doe en denk als een topsporter. Lidewey van Noord probeert al tien jaar lang de psyche van de topsporter te doorgronden. Wat ze doen, hoe ze denken. En ze heeft dat nu vertaald in 24 doe- en denklessen voor gewone stervelingen. Ik weet uit eerste hand en heb van zeer dichtbij waargenomen hoe topsporters denken, en wat zij ervoor moeten doen en laten om de top te bereiken. Ik was dan ook benieuwd of mijn inzichten overeenkwamen met die van de sportschrijver. Iedere les van de sportschrijver omvat maximaal vijf pagina’s. Ze gebruikt voorbeelden en citaten van bekende topsporters als inspiratiebronnen. Dat maakt het een zeer leesbaar en onderhoudend boek. Ideaal voor op het strand of aan het zwembad tijdens de vakantie. Hierbij alvast de in mijn ogen belangrijkste les: Laat je niet beperken. 

Laat je niet beperken

Deze les begint met een citaat van snowboardster Bibian Mentel: “Moed is je dromen blijven volgen, ook al ervaar je tegenslag.” In 2000 werd botkanker operatief verwijderd in Bibian’s scheenbeen, maar de tumor kwam een jaar later terug en haar rechteronderbeen moest geamputeerd worden. Bibian liet zich niet beperken en bleef snowboarden. In 2014 deed ze mee aan de paralympische winterspelen in Sotsji en won goud op de onderdelen snowboardcross en de banked slalom. Die prestatie evenaarde ze, ondanks dat de kanker bleef terugkomen, in Pyongchang 2018. Bibian overleed in 2021 nadat de kankercellen haar hersenen hadden bereikt. Paralympisch kampioen Sharon Walraven belandde in en rolstoel door een dwarslaesie. Haar levensverhaal is opgetekend in het boek Terugslaan bij tegenslag. Zij liet zich net als Bibian, Sam, Lisa en Youri bij tegenslag door niets en niemand beperken. De afgelopen twee jaar was Sharon deelnemer en trainer tijdens de Mentality Games van de Bibian Mentel Foundation. 

Zelftest

Ondernemen is topsport. Door wie of wat laat jij je beperken? En wat als je dat niet meer zou toelaten? Als afsluiter kun je in het boek een zelftest doen. Door het beantwoorden van dertig vragen wordt duidelijk of jij doet en denkt als een topsporter en daarmee beschikt over het recept voor het waarmaken van je dromen. Of ze nu groots en meeslepend zijn, of klein en indringend.