Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Een werkweek van 4 uur (Timothy Ferriss | 2007)

“Iedereen die binnen zijn mogelijkheden leeft, lijdt aan een gebrek aan voorstellingsvermogen.” (Oscar Wilde)

Afgelopen vrijdag vroeg ik aan mijn digitale contacten op Facebook en LinkedIn om hun specifieke leesbehoefte op het gebied van ondernemersboeken met mij te delen of een favoriet ondernemersboek te delen als zuurstof voor het brein van de lezers van deze rubriek.

Een van de eersten die reageerde was Edith König, mede-eigenaar van vierde generatie mkb-bedrijf en Koninklijke Hofleverancier Smeets Loopcomfort in Sittard-Geleen. Haar boekentip ‘Een werkweek van 4 uur’ viel samen in een week van betekenisvolle toevalligheden waarin een verbaasde klant aan mij vroeg hoeveel uur in de week ik eigenlijk werk en een bekende jurist wilde weten hoe ik het voor elkaar kreeg om iedere week 5 boeken te lezen naast de inspanningen voor mijn klanten, gezin en goede doelen stichting.

Dat is een heel lang verhaal. De korte versie is dat door het lijden en de dood van mijn vader in zijn 31ste levensjaar, ik al vroeg in mijn leven besefte dat we allemaal tijdelijk op deze aarde zijn. De een iets tijdelijker dan de ander, maar allemaal zeer tijdelijk. Ik ben niet bang voor de dood, maar wel dat hij veel te vroeg komt. Daarom wil ik mijn tijdelijkheid niet verspillen. Dit permanente urgentiebesef is de motor achter mijn levenslange streven naar persoonlijke effectiviteit en productiviteit. Ik heb net als Leonardo da Vinci 24 uur per dag en probeer zijn productiviteit en nieuwsgierigheid zo dicht mogelijk te benaderen.

Doordat ik tijdens mijn studie maar 4 uur sliep, kon ik ‘s nacht bij The Wall Street Journal werken en het viervoudige per uur verdienen dan mijn medestudenten overdag. Die shift van 4 uur in de nacht zorgde ervoor dat ik twee hele werkdagen uitspaarde in mijn verdienmodel die ik aan mijn levensdoelen kon besteden en bovendien meer leerde over de dynamiek van beurskoersen dan tijdens mijn lessen empirische macro-economie op school. Het werd zelfs het thema van mijn afstudeerscriptie.

Tijdens de training timemanagement in de vroege dagen van mijn managementloopbaan paste ik de geleerde inzichten niet toe om mijn werk in minder tijd te doen, maar de dubbele hoeveelheid werk in dezelfde tijd te doen. Door de life changing magic van George Parker leerde ik de Wetten van de Waarneming pijlsnel toe te passen voor een andere realiteit. Ik leerde mijn brein snellezen bij Brainstudio in Maastricht. Niet om in minder tijd een boek te lezen, maar in dezelfde tijdbesteding met de hersens van 5 schrijvers naar de wereld te kijken. Van Timothy Ferriss zijn boek (1e druk) leerde ik in 2007 hoe ik twee keer zo veel werk kan verzetten in een werkweek én ieder jaar een aaneengesloten leerpauze van 2 maanden kan inlassen.

De energie van een ondernemer kent immers het cyclische verloop dat vergelijkbaar is met de arbeid-rust verhouding van een topsporter. Herstelperiode en avonturen moet je regelmatig verspreid over je leven opnemen. Dat is de Ferriss filosofie die hij toepaste nadat hij aan het einde van een 12-urige werkdag ontdekte dat hij de op twee na slechts betaalde medewerker van het bedrijf was. Zijn streven heeft niet als doel om niets te doen. Het gaat er volgens hem om dat je vooral moet doen wat je gelukkig maakt. Pensioen is volgens hem slechts een worstcasescenario: “In hoeverre zouden de beslissingen die je neemt veranderen als pensioen geen optie was? Hoe zou het zijn als je nu een minipensioen kon opnemen, als voorproefje, voordat je er meer dan veertig jaar voor hebt hoeven werken? Is het echt nodig te werken als een paard om te kunnen leven met de lifestyle van een miljonair?”

Timothy Ferriss legt in zijn boek via het acroniem DEAL (Define, Eliminate, Automate & Liberate) uit hoe het hem gelukt is om van werkdagen van 14 uur en een inkomen van 40.000 dollar per jaar te komen tot een werkweek van vier uur en een inkomen van 40.000 dollar per maand. Het bevat alle lessen over effectiviteit, business planning en productiviteit die hij geleerd heeft van zijn zakelijke en persoonlijke worstelingen. Inmiddels is de 28ste druk verkrijgbaar van deze #1 bestseller van The New York Times, The Wall Street Journal and Business Week. De life hacker geeft naast de uitleg over onder andere Adventure Deficit Disorder, het Pareto-principe, de Wet van Parkinson, de kwarktaartfactor en de zandlopermethode, ook nog een spoedcursus deskundigheid in slechts vier weken. Hij sluit af met de 13 meest voorkomende fouten die gemaakt worden door mensen die een andere realiteit willen en een advies voor iedereen die wacht op het juiste moment voor een andere realiteit: “Voor de belangrijkste zaken in het leven is timing altijd waardeloos. De omstandigheden zullen nooit volmaakt zijn. ‘Ooit’ en ‘Ja maar’ zijn de gedachten die je meeneemt in je graf als je wacht op het juiste moment. Je zult een andere taal moeten leren en je richting moeten bepalen met een ander kompas voor een andere realiteit. Niet het spel spelen, maar het spel verslaan. Veel van de dingen die ik aanraad lijken onmogelijk of zelfs aanstootgevend. Ik verwacht niet anders. Test de concepten als een oefening in zijwaarts denken. De tijd is aangebroken om lol te maken; de rest komt vanzelf wel.”

Anno 2020 is Timothy Ferriss auteur van 5 bestsellers, early-stage investor en consultant. Hij spreekt zes talen, is wereldrecordhouder tangodansen en nationaal kampioen Chinees kick boxen. Sinds 2007 is zijn persoonlijk vermogen gegroeid naar 100 miljoen dollar. Je kunt hem op twitter volgen en ik kan je zijn podcast -The Tim Ferriss Show – met 481 episodes van harte aanbevelen. In deze podcast waarvan al meer dan 500 miljoen episodes gedownload zijn, werkt hij per episode steeds samen met superpresteerders, CEO’s, topsporters en 2 adverteerders die ieder 54,000 dollar betalen voor product framing. Een onuitputtelijke bron van zuurstof voor de hersens van ondernemers.

Rob Meesen