Goudkoorts

TopchangeBusiness Vlog

De Californische goudkoorts met honderdduizenden gelukzoekers ontstond nadat daar in 1848 goud werd gevonden. Ondernemers die pikhouwelen verkochten aan de fortuinzoekers werden steenrijk. In 2024 is het generatieve AI die een digitale goudkoorts veroorzaakt in Californië. Deze keer is Nvidia het goudhaantje dat waanzinnig veel geld verdient met het verkopen van schaarse tools.

Lange adem

Tijdens onze gezamenlijke theatertour The Sound of Change vroeg ik aan René Shuman hoeveel tijd gemoeid was met het componeren van een nieuwe song. “Vijf minuten”, luidde zijn korte antwoord. “En de dertig jaren die daaraan vooraf zijn gegaan”, voegde de veelzijdige artiest eraan toe. Plotseling succes bestaat niet. Een lange adem is cruciaal. Nvidia werd in 1993 mede opgericht door Jen-Hsun (Jensen) Huang die nog steeds de CEO is. Het bedrijf is gevestigd in Santa Clara in Silicon Valley. De onderneming begon met het produceren van videokaarten (GPU’s) voor games en consoles. In de eerste Xbox van mijn kinderen zat zo’n grafische verwerkingseenheid van Nvidia. GPU’s kunnen heel veel berekeningen tegelijkertijd maken en die computerkracht bleek ook zeer relevant te zijn voor het minen van cryptomunten, cloud computing en het trainen van taalmodellen. Nvidia had dé goudader gevonden. De omzet steeg met maar liefst 265 procent in Q4 van 2023, tot 22,1 miljard dollar. De recordwinst bedroeg 12,3 miljard dollar. 

Strategische acquisitie

In 2022 nam Nvidia, ná een strategische samenwerking van tien jaar, de Nederlandse softwaremaker Bright Computing over dat essentiële software ontwikkeld voor high performance computing-clusters. Dat was een briljante strategische acquisitie. Nvidia levert de snelste hardware én het meest gebruikte besturingssysteem om AI-taalmodellen te trainen. Grote technologiebedrijven zoals Microsoft, Meta en IBM gebruiken de GPU’s van Nvidia in hun datacenters. Ze zijn daarmee afhankelijk van het ecosysteem van Nvidia dat zijn beurswaarde verdubbelde naar 2.200 miljard dollar. Het bedrijf is inmiddels meer waard dan Alphabet en Amazon. ASML heeft daarmee vergeleken een bescheiden marktkapitalisatie van 353 miljard euro. Volgens persbureau Reuters is een consortium van Google, Samsung, Intel en Qualcomm gestart met een tegenoffensief. Ze willen een alternatief besturingssysteem ontwerpen waardoor ontwikkelaars gemakkelijker kunnen overstappen.

The Way It’s Meant to Be Played

Er werken bij Nvidia inmiddels 30.000 medewerkers in 36 landen. Het bedrijf heeft een winnende cultuur die het uitdraagt met de slogan The way It’s Meant to Be Played. De platte organisatiestructuur en het vermogen om sneller te leren dan de concurrentie heeft al meer dan 7.500 patenten opgeleverd. Op 18 maart jl. presenteerde Jensen Huang tijdens de GTC Conference in San Jose de nieuwe Blackwell B200 AI superchip. Die is met 208 biljoen transistors vijf keer krachtiger en energie-efficiënter dan zijn voorgangers, zoals de Hopper H100. De goudkoorts loopt verder op en Nvidia levert als enige de pikhouwelen.