Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.
Het geheim van Silicon Valley (Wibe Wagemans & Vera Schram | 2020)
“To infinity and beyond.” (Buzz Lightyear, Toy Story)
Ik hou van de historische garages in Silicon Valley, de iconische campussen en Standford University met de grootste beeldentuin van Rodin buiten Parijs. Vanaf luchthaven LAX in Los Angeles is het slechts 1 uur en 20 minuten vliegen naar het vliegveld van Palo Alto in Silicon Valley. Met een huurauto rij je vervolgens binnen een kwartier naar de Hacker Dojo in Santa Clara, waar onder andere Pinterest ontstond en de eerste blockchain machine een plek kreeg.
Daar ervaar je direct het ‘pay it forward’ principe dat kenmerkend is voor de Valley zoals dat beschreven wordt in mijn ondernemersboek van de week. In deze community van startups, Google-contractors en Apple-huurlingen worden de leerervaringen die zij hebben ontvangen namelijk vriendelijk doorgegeven aan nieuwkomers, ook als ze daar niet direct iets voor terugkrijgen. That’s the way in the Valley, dé plek op aarde waar risico nemen, kansen pakken en netwerken als levensstijl loont. De risico’s zijn groot en de mogelijke opbrengsten ontzettend hoog.
Wibe Wagemans en Eva Schram hebben dit boek over het geheim van Silicon Valley in slechts tien weken in de avonduren geschreven via Gdoc, Zoom en WhatsApp. Dat is onwaarschijnlijk snel voor een boek, zeker als je elkaar nooit persoonlijk hebt ontmoet. Door dit ongewoon hoge tempo heeft de uitgever wellicht over het hoofd gezien dat ik nu een eerste druk in handen heb uit november 2021. Dat moet natuurlijk november 2020 zijn. De overige data die in het boek gepresenteerd worden zijn echter zeer betrouwbaar. De schrijvers hebben namelijk gebruik gemaakt van de gegevens van financieel databedrijf PitchBook dat met algoritmes Internetbronnen afspeurt naar informatie over deals tussen durfkapitalisten en startups. Een team van 300 analisten wereldwijd toetst de slimme bot-analyses via dagelijkse feedback van durfkapitalisten. Met deze gevalideerde data tonen de auteurs overtuigend aan dat de USA (Silicon Valley) de koppositie inneemt als het gaat over baanbrekende innovatie wereldwijd. Gevolgd door China (Shenzhen) met de tech-giganten Tencent, Baidu en Alibaba.
“Het ecosysteem in Europa is er niet op ingericht om de volgende Google, Alibaba of Nokia voort te brengen. Er is veel te weinig durfkapitaal voorhanden. Nederland en Europa zijn amateurs als je ze vergelijkt met de Valley en China. Nederland is de op een na grootste landbouwexporteur van de wereld en een grootmacht in de maritieme sector met twee van de vier grootste baggeraars ter wereld (Van Oord en Boskalis), maar speelt geen rol op het wereldtoneel van innovatieve technologiebedrijven. China heeft zijn marktaandeel sinds 2010 met een factor 2,5 verhoogd door het marktaandeel van Europa grotendeels op te eten”, aldus Wagemans en Schram.
Wibe Wagemans is serieel ondernemer en CEO met een indrukwekkende staat van dienst in de pijlsnelle wereld van startups en durfkapitaal. Wibe bouwde als eerste ter wereld een AI-bot en een online videogame voor de mobiele telefoon. Hij heeft bovendien het wereldrecord nummer 1-hits in de App Store. Eva is een Nederlandse techjournalist die in de San Francisco Bay Area woont en onder andere voor Het Financieele Dagblad werkt. Vanuit deze mix van perspectieven hebben ze een uiterst boeiend en relevant boek geschreven over het succesvolle ecosysteem in de Valley dat startups helpt te slagen door vroeg te falen bij ontdekking, incubatie en acceleratie.
Het boek bestaat uit vier delen. Deel 1 en 2 beschrijven respectievelijk de geschiedenis en pijlers van het succes van Silicon Valley. In deel 3 is er ook aandacht voor de schaduwzijden van de Valley, zoals het verhaal van de adjunct-professor van San Jose State University die in haar auto slaapt omdat ze de extreem hoge huren niet kan betalen. Het laatste deel van het boek behandelt 19 meesterlijke lessen die Wagemans en Schram zelf door schade en schande hebben geleerd in de Valley.
Het ecosysteem van Silicon Valley evolueert continu via een 150-jaar oude pionierscultuur van tech-Maffia’s, Stanford-alumni en immigranten met Grit. De verandering van de wereld door corona zou wel eens kunnen betekenen dat fysieke aanwezigheid in de Valley minder belangrijk wordt. Silicon Valley wordt dan wellicht meer een idee dan een locatie. Wagemans en Schram geven volgens het ‘pay it forward’ principe aan overheden, universiteiten, bedrijven, pensioenfondsen en campussen in Nederland hun leerervaringen door met uitgelezen kansen voor Nederlandse startups. That’s the way in the Valley. To infinity and beyond!
Rob Meesen