Maak je eigen tijd

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

De aarde is rond en de aarde draait in 24 uur om haar eigen as. Wij noemen dit een etmaal. Tevens draait de aarde in 365 dagen een rondje om de zon. Wij noemen dit een jaar. Om dit te meten hebben wij een veelal rond object, waarin we het ronddraaien van de aarde meten in 24 uren. Dit noemen wij een klok, de belichaming van tijd.

Als Prosultant heb ik de afgelopen twintig jaar veel organisaties van binnen gezien. In al deze organisaties speelt de factor tijd de meest dominante rol. Er is namelijk altijd te weinig tijd! Als er meer werk is dan tijd, dan neemt de werkdruk toe en werkdruk veroorzaakt veel gedoe in organisaties. Mensen zijn snel geprikkeld en trekken zich terug op hun eigen, spreekwoordelijke, bureaublad. Er wordt niet meer samengewerkt en de vernieuwing in de organisatie verliest de strijd van de zogenaamde waan van de dag.

In ons leven kunnen we bijna alles opslaan. We kunnen energie opslaan, data opslaan, voedsel opslaan etc. Maar wij kunnen geen tijd opslaan! Als ik vandaag een uurtje over heb kan ik dit niet bewaren tot morgen! Omdat we tijd niet kunnen opslaan, moeten we er verstandig mee omgaan. De enige manier om dit te doen is plannen. Als Prosultant hanteer ik altijd de stelregel 1/3 plannen en 2/3 uitvoeren. Een goed planningsproces is de sleutel om effectief te kunnen handelen.

Bewust zijn dat we verstandig met tijd moeten omgaan, helpt al in het effectiever zijn. Hoeveel tijd wordt er niet verprutst aan slechte vergaderingen. De meeste vergaderingen duren ook altijd een uur, en als we eerder klaar zijn, praten we het uur vanzelf wel vol. Of nog erger: we verspillen de meeste tijd aan prietpraat en komen dan tijd te kort voor de belangrijkste besluiten, waarna we vrolijk met elkaar een nieuwe vergadering plannen. Herkenbaar? We organiseren ons eigen (vergader)zonnestelsel waar we vrolijk rondjes in draaien.

Maak je eigen tijd is mijn devies. Ik maak mijn eigen tijd langs vier elementen; plan-tijd, denk-tijd, doe-tijd en deel-tijd. Omdat alles tijd neemt, neem ik de tijd om met deze vier elementen mijn schaarse tijd op deze aarde zo effectief mogelijk in te zetten. Zowel zakelijk als privé. Hoe plan jij jouw tijd (plan-tijd)? Heb jij bewust tijd om na te denken (denk-tijd)? Baken jij jouw tijd om te doen af (doe-tijd)? Hoe deel jij jouw ervaringen met anderen (deel-tijd)? Ik kijk uit naar jouw reactie omdat jouw ervaringen mij wellicht weer een beetje beter maken in het maken van mijn eigen tijd.

Patrick Vroomen