Mentale kracht

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Tijdens mijn militaire dienstplicht nam mijn eenheid in september 1988 deel aan de grote NAVO-oefening Free Lion. Onder leiding van het Eerste Legerkorps werden tijdens deze operatie 12.000 manschappen, 2.000 rupsvoertuigen en 16 antitankhelikopters ingezet in het NAVO-oefengebied Bergen-Hohne. Wij werden langdurig fysiek blootgesteld aan slaaptekort, slecht eten en gebrek aan sanitaire voorzieningen. De permanente inzet en dreigende aanwezigheid van vijandelijke troepen zorgden bovendien voor stress. Wij wilden niet in handen vallen van het fanatieke Britse luchtmobiele infanteriebataljon dat als onze tegenstander de tijd van hun leven had. Ik was niet uit vrije keuze aanwezig in deze situatie, maar leerde onder druk belangrijke levenslessen over mentale kracht. 

Dai Carter

Ik heb niet gekozen voor een soldatenleven. Dai Carter deed dat als zeventienjarige wel. Toen hij achttien was ging hij voor de eerste keer op missie naar Afghanistan. Op twintig jarige leeftijd begon zijn tienjarige carrière bij het Korps Commandotroepen. Hij ging acht keer op missie naar verschillende conflictgebieden. Dai Carter is een van de twee hoofdinstructeurs van de tv-serie Kamp van Koningsbrugge. Hij blinkt vooral uit door de rustige en gebalanceerde wijze waarop hij samen met de deelnemers het resultaat van de trainingen evalueert én reflecteert op ieders bijdrage daaraan. Weten waar je toe in staat bent als de pleuris uitbreekt, is immers erg waardevol. Het is excellent studiemateriaal voor iedere professional. 

De leermeester versus de drilmeester

Carter doet niet aan prietpraat. Zijn feedback doorboort iedere zelf-defensieve houding. Geen enkele verdediging van het ego houdt stand. Ieder woord, met de beste intentie, treft doel. De cursist die hierdoor tot inzicht komt, leert en groeit exponentieel. Ik had een type leermeester als Dai Carter destijds graag aan mijn zijde gehad. Ik moest het echter doen met een net afgestudeerde beroepsofficier zonder gevechtservaring. Deze meerdere in rang had een jaar eerder Full Metal Jacket gezien. Hij was zelf een slap aftreksel van het drilmeester personage uit deze oorlogsfilm.

Weerbaarheid en veerkracht

Van Dai Carters eerste boek Nu of nooit is de veertiende druk verschenen. Er zijn meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Daarin beschrijft hij zijn ervaringen als commando speciale operaties. In Mentale kracht gaat Carter verder terug in de tijd en beschrijft hij confronterende en pijnlijke momenten uit zijn leven. In hoofdstuk 1 komen de fysieke, cognitieve, emotionele en spirituele componenten van mentale kracht aan de orde. Dat visualiseert hij in zijn mentale-kracht-model. In hoofdstuk 2 en 3 komen respectievelijk weerbaarheid en veerkracht aan de orde. “Wij mensen hebben beide vaardigheden nodig, en we moeten leren hoe ze onderdeel worden van ons bewustzijn en van de systemen waar we op vertrouwen, en hoe we de toekomst kunnen inrichten. De wereld van nu vraagt erom”, aldus Carter. Zit er een krijger in jou?