Met wie zou jij kunnen dubbelen?

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Peppi en Kokki, Jip en Janneke, Bassie en Adriaan, Laurel en Hardy, Samson en Gert, Rob en Patrick, mijn vader en moeder en natuurlijk Ernst, Bobbie en de rest! Allemaal gouden duo’s die op een of andere manier het beste uit elkaar halen. Duo’s die méér brengen dan de som der delen.

Sinds 1 september is hier een nieuw gouden duo bijgekomen, namelijk Sam Schröder uit Geleen en Niels Vink. Twee jonge sporttalenten in het rolstoeltennis. Om specifiek te zijn in de Quad klasse. In deze klasse hebben de atleten zowel een beperking aan de armen als aan de benen. Hierdoor zijn zij beperkt in het voortbewegen van hun rolstoel en het vasthouden van het racket. Schröder en Vink wonnen op 1 september olympisch goud in het dubbeltoernooi. Een mega-prestatie. Niels pakte daarna nog brons en Sam het zilver in het enkelspel. 

Sinds 2007 ben ik penningmeester van de Stichting Return. Het doel van de stichting is om jonge mensen met een fysieke-, sociale- of financiële beperking te stimuleren het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen.
In 2014 komt onze stichting voor het eerst in aanraking met Sam Schröder. Sam had de droom om mee te doen aan de Olympische Spelen. Tijdens de onlangs gehouden Olympische Spelen in Tokio kwam voor de Limburger deze droom uit. En nog mooier, deze droom werd, zoals al beschreven, bekroond met en gouden en een zilveren medaille.

Als Stichting Return formeren wij altijd een team om een talent heen. In dit geval Team Sam. Team Sam bestaat uit mensen die in 2014 allemaal geloofden in de droom van Sam. Een team met veel diversiteit waarin iedereen op zijn eigen manier heeft bijgedragen aan de droom. Een team met verschillende duo’s, uit verschillende branches, die elkaar blindelings aanvoelen en naadloos samenwerken.

Ondernemen is ook topsport. En net als Sam en Niels is ieder mens in een bepaalde mate beperkt. Je kunt nu eenmaal niet alles. Samenwerken met anderen is daarom cruciaal. En hoewel Sam en Niels in het enkelspel elkaars concurrenten zijn, werken ze in het dubbelspel grandioos samen. Organisaties die elkaar blijven bejegenen als concurrenten hebben maar één horizon. Ze spelen alleen maar het enkelspel en vaak spelen ze het als een eindig spel. Ondernemen is echter een oneindig spel! Je komt dezelfde spelers, klanten, medewerkers en andere ondernemers altijd weer tegen. Je kunt als ondernemer naast het enkelspel ook in het dubbelspel actief zijn. Noem het ‘in meerdere markten actief zijn’. Markten waarin je samenwerkt met andere ondernemers die je nu wellicht als concurrent beschouwt.

Met wie zou jij kunnen dubbelen?

Patrick Vroomen