In deze rubriek becommentarieerde prof. dr. Joseph Kessels het boek Werk van James Suzman. “Werk zou je in formele zin kunnen omschrijven als het doelbewust energie of moeite in een taak steken om een doel of resultaat te bereiken. Maar voor ieder van ons heeft werk een sterk verschillende en persoonlijke betekenis. Het varieert van het elke dag weer inspanning moeten leveren om in je levensbehoefte te kunnen voorzien, je eten en kleren te kopen, de huur te betalen, voor je kinderen te zorgen, je bekwaamheden te ontwikkelen, je toegang te verschaffen tot plekken waar je graag zou willen zijn, het je willen uitdrukken op een manier zoals je graag gezien wilt worden en het intense plezier beleven aan het feit dat het je gelukt is om met een bepaalde inspanning ook het gewenste resultaat te realiseren”, aldus Kessels.
Hype of trend
Werkgevers lijken tegenwoordig meer dan ooit aantrekkelijk te willen zijn en het werkgeluk van medewerkers speelt daarin een belangrijke rol. Dat heeft onder andere te maken met de structureel krappe arbeidsmarkt en de toenemende prestatiedruk. De zoektocht naar hoe je intens plezier aan je werk kunt beleven is echter geen hype, maar een jarenlange trend.
Mooi werk
Mooi werk was in 2016 een uitgave van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Het is een essay dat bestaat uit 31 eerder gepubliceerde columns van Ben Tiggelaar. “Stel dat je 45 jaar werkt in je leven. En dan 46 weken per jaar keer 40 uur. Dan kom je uit op 82.800 uur. Ook al zijn het in jouw geval een paar duizend uren meer of minder, het zijn er domweg te veel om ze met tegenzin te besteden.” Die visie sluit aan bij het principe van Kessels dat je niet slim kunt zijn tegen je zin. Maar hoe maakbaar is werkgeluk?
Drie bouwstenen
Tiggelaar verkent de drie bouwstenen van werkgeluk: plezierig werk, goed werk en zinvol werk.
Plezierig werk is het ontvangen van positieve emoties. Essentieel daarvoor is sociale acceptatie en zekerheid over wat er wordt verwacht. De grootste impact op onze arbeidsvreugde heeft echter de leidinggevende. Goed werk is doen wat bij jouw talenten en sterke punten past, beslissingen mogen nemen, prestaties leveren en leren. En bij zinvol werk draait het vooral om geven. Werken voor een hoger doel dat onszelf overstijgt. Welke bouwstenen bepalen jouw werkgeluk?
Werk in uitvoering
“De meeste mensen brengen minder dan 1% van hun werktijd door in een een-op-een interactie met hun leidinggevende. Over je hele loopbaan gemeten 800 uur. De overige 82.000 uren moet je vooral leidinggeven aan jezelf. Alleen of samen met collega’s. Afwachten tot je werk vanzelf de moeite waard wordt is dan geen serieuze optie”, aldus de gedragswetenschapper.