Nerds!

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

De zeer succesvolle sitcom The Big Bang Theory werd 22 seizoenen en 279 afleveringen gedragen door het personage Sheldon Lee Cooper. Deze über-nerd is fan van Star Trek en Star Wars, leest sciencefiction boeken en comics, speelt computer games en heeft een fascinatie voor fysica en superhelden. Jim Parsons kreeg voor zijn rol drie Emmy Awards en een Golden Globe.

De wondere wereld van de nerd

Emilio Guzman en Thijs van Domburg zijn er trots op dat ze nerds zijn: “Wij zijn nerds. Gamende, comic-lezende, bordspel-spelende nerds. Emilio is cabaretier en Thijs schrijft voor tv-programma’s, maar net als Batman houden we er een tweede leven op na. Als nerd. Als het werk gedaan is, gaat de PlayStation aan, of storten we ons in een sciencefictionfilm of lezen een fantasyboek. Op Netflix bingen we animeseries en we verslinden stapels superhelden-comics. We verzamelen action figures en wijden soms een hele vakantie aan het bezoeken van een filmlocatie. Dat soort nerds zijn wij.” De twee zelfverklaarde nerds maken ons wegwijs in de wondere wereld van de nerd. Wanneer ben je een nerd? Welke hobby’s heeft de nerd? Welke nerdgenres zijn er? Welke activiteiten ontplooit de nerd? Hun boek is met vaart en veel humor geschreven.

Sciencefiction versus fantasy

Het duo geeft ook antwoorden op specifieke nerdvragen. Zoals wat onderscheidt sciencefiction van fantasy? Sciencefiction en fantasy worden vaak op één hoop gegooid, terwijl het totaal verschillende genres zijn. Voor de goede orde: alle fictie waarin dingen gebeuren die niet kunnen is fantasy. Lord of the Rings is fantasy. Alle verhalen in de ruimte zonder tovenarij, en alle verhalen op Aarde in de toekomst met technologische dingen die nu nog niet kunnen, maar heel misschien later wel, zijn allemaal sciencefiction. Wetenschap in sciencefiction, is wat magie in fantasy is. Wij leven nu in een werkelijkheid die ooit sciencefiction was. We zullen echter nooit leven in fantasiewerelden.

De ondernemende nerdIs het een voordeel als je als ondernemer een nerd bent? Succesvolle ondernemers gebruiken in ieder geval net als sciencefictionschrijvers de ‘Wat als?’-vraag om in scenario’s over de toekomst na te denken. Feit is dat Bill Gates, Elon Musk en Jeff Bezos sciencefiction lezen en een levende fantasy hebben. Ze zijn actief in de ruimtevaart, investeren in kunstmatige intelligentie en bouwen robots. Volgens sommige bronnen zou Bill Gates ooit het volgende gezegd hebben: “Be nice to nerds. You may end up working for them.” Hoewel deze quote niet van hem is, maar van politiek commentator Charles Jay Sykes, blijft het toch een goede raad. Bill Gates rekende op 17 juni 2014 af met nerd als scheldwoord: “Some people may call you a nerd. I claim this label with pride.” Wees trots op de nerd in jou!