Nieuwe regels voor de nieuwe economie 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

“Niemand ontkomt aan de transformatiekracht van machines. Vroeger ontwikkelde technologie zich aan de periferie van onze cultuur, nu overspoelt zij niet alleen onze geest, maar ook ons leven. Is het dan een wonder dat technologie zo’n sterke fascinatie, angst en woede oproept”, aldus Kevin Kelly in de eerste alinea van Nieuwe regels voor de nieuwe economie uit 1998. De profetische woorden van deze ziener waren de afgelopen weken zeer actueel in de tsunami aan berichten over de impact van de AI-tool ChatGPT van het pas acht jaar oude technologiebedrijf OpenAi dat opgericht is door de nu 37-jaar oude Sam Altman. 

21ste eeuwse Luddieten

In de media werden we getrakteerd op de fascinatie, angst en woede van 21ste eeuwse Luddieten. Wetenschappers en leraren die moeite hadden met het snelle technologische adoptievermogen van hun studenten. Er waren gelukkig ook vernieuwers die spraken over de positieve mogelijkheden van kunstmatige intelligentie voor het leren in de samenleving. De laatstgenoemden begrijpen dat de regels in de samenleving en economie veranderen door de wil van de technologie. Dat in deze transformatie de vernietiging van de gebruikelijke orde plaatsvindt, maar ook een fabriek van kansen ontstaat. In een zeer korte tijdspanne en op een ongekende schaalgrootte. Precies zoals Kevin Kelly een kwart eeuw geleden voorspelde. 

Genie

Kevin Kelly is de oorspronkelijke Amerikaanse hoofdredacteur van het tijdschrift Wired. Als schrijver brak hij door met Out of Control (1994). Vier jaar later bevestigde Kelly zijn genialiteit met zijn tien radicale strategieën voor de nieuwe economie die zich destijds nog in het embryonale stadium bevond. Niet omdat hij als genie zijn tijd vooruit was, maar omdat hij zijn tijd heel goed begreep. De tijd waarin wij nu nog steeds leven. De tijd waarin geniale ondernemers als Sam Altman met denkende machines niet alleen onze geest, maar ook ons hele leven overspoelen. De tijd waarin meer dan ooit een gebrek aan inzicht leidt tot weerstand zonder uitzicht. 

Strategische vuistregels

De nieuwe regels voor de nieuwe economie zijn fundamentele bakens die de algemene koers aangeven. Ze zijn bedoeld om een licht te laten schijnen op de diepgewortelde krachten die tot in de eerste helft van de 21e eeuw gevoeld zullen worden. De tien nieuwe regels worden in tien hoofdstukken uitgebreid behandeld en afgesloten met de strategieën om de vuistregels toe te passen in de praktijk. Als je het boek nog niet gelezen hebt, dan heb je nu de kans om er nog een kwart eeuw profijt van te hebben. Heb je het boek wel al gelezen en wil je jouw strategische voorsprong behouden, dan adviseer ik jou om Kelly’s laatste provocatieve boek The Inevitable (2016) te lezen, waarin hij dertig jaar vooruitkijkt naar de wijze waarop wij kopen, werken, leren en communiceren.