Supermens (Peter Joosten)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Supermens (Peter Joosten | 2020)

“Welk geheim wil je leren kennen?”, vroeg zijn moeder. “Het geheim van de onsterfelijkheid natuurlijk”, zei Gilgamesj. (Gilgamesj-epos, 3.000 vóór Christus) 

Zelfs de held Gilgamesj in het oudste epos van de verhalende mensheid was niet in staat om de dood te verslaan. Op 2 november jongstleden, bijna 2 jaar ná zijn vroegtijdige dood, werd mijn levenslange vriend René voor de tweede keer vader. Samen met zijn moedige geliefde en een beetje hulp van betrouwbare technologie uit 1978 ontwierp hij een plan om als gewone sterveling te zegevieren over de dood. Zijn dochter is het levende bewijs dat hij hierin slaagde. Zijn zoon die zes weken voor René’s overlijden geboren werd, zal opgroeien met een zusje.

Mijn ondernemersboek van de week gaat over onsterfelijkheid en over alle mogelijke upgrades tijdens het leven. Nu en in de toekomst. De levensverwachting van de Westerse mens is in de loop van de laatste eeuwen drastisch gestegen door verbeterde hygiëne, beschikbaarheid van goed voedsel, levensomstandigheden, vrede en de uitvinding van vaccins en antibiotica. Technologie speelde daarbij een bepalende rol. Vreemd genoeg is de gemiddelde levensduur van bedrijven sinds 1958 niet gestegen, maar gedaald van 61 jaar naar 18 jaar. Naar verwachting zal 75 procent van de bedrijven die nu de aandelenindex S&P500 domineren niet meer in deze vorm bestaan tegen 2027. Ondernemers moeten hun bedrijven die in deze disruptieve tijd pijlsnel verouderen, maar wel nog levenskracht bezitten, tijdig upgraden of hun business baby laten opgaan in nieuwe initiatieven. Zoals René zijn levenskracht doorgaf aan zijn ongeboren dochter zo moeten ondernemers met het einde voor ogen niet blijven hopen op herstel, maar besluiten nemen voor een nieuw begin.

Peter Joosten is biohacker, wetenschapsjournalist en veelgevraagd spreker. In zijn boek ‘Supermens’ geeft hij aan hoe wij met de technologie die nu al beschikbaar is en die er nog aankomt onszelf kunnen upgraden. Het is een imposant overzicht over zelfregulatie met data, DNA hacken, somatische gentherapie, kiembaanmodificatie, exoskeletten, DIY Grinding, klonen, 3D printen van organen en neuropillen om iets te herstellen, fixen of te boosten aan jouw concentratie, geheugen of creativiteit. Met als helden hedendaagse menselijke Centauren, Cyborgs, Cryonauten en Lifenauten die niet hadden misstaan in het Gilgamesj-epos. Je hebt tegenwoordig geen 6 miljoen euro nodig om een bionische man te worden zoals Steve Austin in de TV-serie ‘De man van zes miljoen’, die in Nederland te zien was van 1974-1978. Joosten besteedt ook aandacht aan Longevity Escape Velocity, het moment waarop de snelheid van technologie om veroudering terug te draaien sneller gaat dan dat je ouder wordt. Die technologie is voorzien voor 2030. Ruim op tijd voor mij met mijn statistische levensverwachting op dit moment van 26,4 jaar, maar helaas te laat voor René. René heeft wel optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheid die er was. Bijna een halve eeuw voor de geboorte van René’s dochter werd op 25 juli 1978 in het Engelse Oldham Louise Joy Brown geboren. Louise was ‘s werelds eerste ‘reageerbuisbaby’. Inmiddels zijn er wereldwijd al meer dan 5 miljoen kinderen op natuurlijke wijze geboren dankzij de ivf-methode die gemiddeld slechts 3.000 euro kost. De eerste drie behandelingen worden bovendien vanuit de basisverzekering vergoed.

Alles wordt anders en alles wordt mogelijk. Betaalbare upgrades met impact liggen in 2020 voor het oprapen. Niet alleen voor jou als mens, maar zeker ook voor jou als ondernemer. Robot Proces Automatisering, blockchain, Augmented Reality, Artificial Intelligence, 5G netwerken, synthetische biologie, quantum computing, big data, high speed 3D-printen en Internet of Things. Ben jij er klaar voor? Als het antwoord op deze vraag ‘ja!’ is, dan kun jij met een gerust hart proosten op het leven na de dood. Net als René en geheel volgens de traditie van de held Gilgamesj zoals het bijna 5.000 jaar geleden in Babylonië werd vastgelegd in het laatste en twaalfde kleitablet: “De tranen liepen net zo over zijn wangen als op de dag dat zijn vriend was gestorven. Maar vandaag waren het tranen van geluk. Hield hij immers geen nieuw leven in zijn armen. Was hij nu niet even onsterfelijk als iedere andere vader.”

Rob Meesen