The Big Five for Life (John P. Strelecky)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

The Big Five for Life (John P. Strelecky | 2007)

“De wereld is een boek. Wie niet reist, leest enkel één bladzijde.” (Sint Augustinus)

Armand Vliegen, grenzeloos ondernemer, stuurde mij een van zijn negen boeken met de volgende inleidende tekst: “Mijn boek Fuck the Bucketlist zet aan tot actie ondernemen en niet te veel uit te stellen. In de huidige tijd is het actueler dan ooit en net te laat in vele gevallen. Alhoewel, te laat is het nooit, er komen snel weer betere tijden.” Armands positivisme over de impact van onze levenskeuzes voor betere tijden deed mij denken aan een citaat van Sint Augustinus in zijn autobiografie Belijdenissen (397 ná Christus): “Het zijn slechte tijden. Het zijn moeilijke tijden. Dat zeggen de mensen tenminste. Laten we liever goed leven, dan worden de tijden vanzelf goed. Wij zijn de tijden, zoals wij zijn, zo zijn de tijden.”

Belijdenissen (geloofsbekentenissen) wordt algemeen beschouwd als de eerste westerse, christelijke autobiografie. Het beschrijft de reis die Augustinus door zijn innerlijke wereld afgelegd heeft: “Mensen gaan op reis om zich te verbazen over de hoge toppen van de bergen, de krachtige golven van de zee, de lange loop van de rivieren, de uitgestrektheid van de oceaan, de rondgaande bewegingen van de sterren – en zichzelf lopen ze zonder verbazing voorbij.” Armand Vliegen is net als Augustinus zichzelf niet voorbijgelopen. Integendeel. Hij schreef Fuck the Bucketlist voor zijn 63ste verjaardag en gaf 63 exemplaren gratis weg. Armand is niet tegen een bucketlist als de tijdhorizon maar kort is. Volledig in lijn met de visie van Augustinus: “De mens ziet zichzelf nooit zoals hij is, maar slechts de weg die voor hem ligt, en ook deze slechts op korte afstand. Als hij verder vooruit wil zien komt hij op dwaalwegen.” Armand waarschuwt net als Augustinus voor de verleiding om alles in de tijd vooruit te schuiven op een lijst voor de toekomst: “Een bucketlist is enkel geslaagd als het een lijst is met een korte planningshorizon en een lijst die regelmatig wijzigt, maar in feite stel ik: Fuck the Bucketlist, doe het gewoon, plan het in en geniet in optima forma. Wacht niet tot het te laat is, uitstelgedrag is taboe.”

Armand geeft in zijn boek ook een aantal boekentips ter inspiratie om leiding te geven aan je leven. Een daarvan is mijn ondernemersboek van de week. The Big Five for Life is een hedendaagse versie van de innerlijke reis. In een eigentijdse stijl worden praktische tips over leidinggeven en managementstijlen door het verhaal verweven. De hoofdpersoon Joe bekent daarin zijn geloof in het leiderschap van de succesvolle zakenman Thomas Derale die in zijn bedrijven harde resultaten boekt met een bedrijfscultuur waarbij goede mensen worden ingehuurd en vervolgens de ruimte krijgen om zelf de beste weg naar succes te vinden. Gebaseerd op de diepe overtuiging dat je de verkeerde mensen hebt aangenomen als je in de gaten moet houden of ze wel doen wat er gedaan moet worden. Joe leert bovendien dat een goede museum-dag een dag in je leven is waarop je kostbare momenten aan de verzameling in je levensmuseum toevoegt. Deze denkwijze helpt je om elke dag bewust je tijd te besteden aan de belangrijkste zaken die aansluiten bij jouw reden van bestaan en de bijbehorende levensdoelen. Een belijdenis in het geloof dat zoals jij bent, de tijden zijn.

Rob Meesen