The Computer

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Met een formaat van 38 bij 25 centimeter, 473 pagina’s en een gewicht van vier kilo is The Computergeen standaard uitgave. Hoofdauteur Jens Müller, produceerde dit meesterwerk voor het indrukwekkende portfolio van uitgeverij Taschen.

Complete geschiedenis

“Alle geschiedenis is relevant, maar de geschiedenis van technologie is het meest relevant.” Zo luidt Melvin Kranzbergs vijfde Wet van Technologie. The Computer bevat de complete geschiedenis van de computer; vanaf de 17e eeuw tot nu. Alles komt aan bod. De mainframe monstermachines van weleer, zoals de Colossus uit 1943, de Bendix G15, de IBM 729, de Olivetta Elea 9003, de Xeros Alto, de Altair 8800, de Cray 1 en de HDR 75. Maar ook de allereerste virtuele games, de visitekaartjes van Bill Gates en Paul Allen, Robby the Robot, 3D printen, Netscape, Second Life, de Nokia 9000 communicator, drones, Deep Blue en Quantum Computing. En oneindig veel meer iconen van de derde en vierde industriële revolutie. Keurig gestructureerd in een handvol tijdperken.

Vijf tijdperken

“Technologie komt in pakketten, groot en klein”, aldus Kranzbergs derde Wet van Technologie. Het boek is onderverdeeld in vijf era’s: The Beginnings (17e eeuw tot 1944), The Mainframe Age (1945-1973), The Personal Computer Age (1974-1993), The Internet Age (1994-2005) en The All-Digital Age (2006-2023). Niet alleen de denkende machines komen aan bod, maar ook hun scheppers, zoals Lady Lovelace, Alan Turing, John von Neumann, Bill Gates, Steve Jobs, Tim Berners Lee, Jef Bezosen Elon Musk. Al bladerend door The Computer, en vooral op de pagina’s van de laatste drie tijdperken, realiseerde ik mij hoeveel impact de denkende machine op mijn persoonlijke en werkzame leven gehad heeft. De geschiedenis van de computer is ook de geschiedenis van mij. Halverwege The Personal Computer Age kocht ik mijn eerste thuiscomputer bij warenhuis V&D, de Commodore 64met datasette. In het eerste jaar van The Internet Age kocht ik mijn eerste latop, een IBM Thinkpad die ik via een externe modem op een vaste KPN-telefoonlijn kon verbinden met het World Wide Web. En nu in The All-Digital Age heb ik kunstmatige intelligentie als cognitieve assistent altijd stand by op mijn iPhone 13 Pro. Een computer in zakformaat die heel veel meer rekenkracht heeft dan de Colossuswaar Alan Turing het mee moest doen.

Kunstwerk

Volgens Kranzbergs zesde Wet is technologie een zeer menselijke activiteit – en dat geldt ook voor de geschiedenis van technologie. Jens Müller heeft The Hall of Fame van het computertijdperk vastgelegd. Een relevante geschiedenis van de zeer menselijke activiteit om denkende machines te creëren. The Computer hoort niet thuis in de boekenkast, maar is ontworpen om ten toon te stellen. Als een groots eerbetoon aan het menselijk vernuft. Een inspirerend kunstwerk voor iedere bestuurstafel, projectruimte, spreekkamer of kantoortuin.