The last lecture (Randy Pausch, 2008)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

“Ik heb een technisch probleem. Mijn lichaam is grotendeels in topconditie maar ik heb tien tumoren in mijn lever en ik heb nog maar een paar maanden te leven. Hoe kan ik mijn drie jonge kinderen bijbrengen wat ik ze in de komende twintig jaar had willen bijbrengen? Als ik schilder was, zou ik iets voor ze geschilderd hebben. Als ik muzikant was, zou ik muziek hebben gecomponeerd. Maar ik ben docent, en dus geef ik college.”

Met deze woorden legt Randy Pausch zijn motief uit voor zijn laatste voordracht die hij op 17 september 2007 hield. De Amerikaanse informaticus, gespecialiseerd in virtual reality en human-computer interaction werd vlak na zijn diagnose van alvleesklierkanker door het bestuur van University Carnegie Mellon gevraagd om de Last Lecture van dat jaar te houden. Tijdens deze jaarlijkse lezing gaf steeds een van de hoogleraren aan welke dingen hij zou bespreken als hij nog maar één last lecture zou kunnen geven. In het licht van zijn sterfelijkheid werd het écht de laatste voordracht van Pausch. Aan het begin van de lezing deed hij een aantal push ups om aan het publiek duidelijk te maken dat hij fysiek in prima conditie was ondanks de palliatieve chemokuur die hij onderging. Met veel humor en gevoel voor betekenis gaf Pausch in een overvolle collegezaal niet alleen zijn laatste voordracht, maar ook een van de allerbeste ooit. En dus werd besloten de voordracht ook in boekvorm uit te geven zodat een breed publiek er kennis van kon nemen.

The last lecture stond vlak na het verschijnen al op nummer 1 van de New York Times bestsellerlijst. Miljoenen mensen hebben zich door The last lecture van Pausch laten inspireren voor het realiseren van hun jeugddromen, de dromen van anderen mogelijk te maken en de geleerde lessen over hun levens door te geven. Het boek is onder de titel Nu ik dood zal gaan ook in Nederland gepubliceerd. 

Pausch zoomt aan de hand van zijn jeugddromen in op het belang van duidelijk omlijnde dromen. De metafoor van ‘de muur’ maakt volgens Pausch duidelijk dat muren er zijn om mensen tegen te houden die het niet graag genoeg willen. Ze zijn er om dé anderen tegen te houden. Na het hoofdstuk waarin hij doceert hoe je anderen kunt helpen om hun dromen te verwezenlijken, komen dertig levensprincipes aan bod om een goed leven te leiden. Het zijn de geleerde lessen van een optimistische man die zijn jeugddromen najoeg, anderen liet schitteren en opschreef wat hij zijn kinderen persoonlijk had willen leren. “Ik wil dat de kinderen weten wie ik ben, in welke dingen ik geloof en op welke manieren ik van ze ben ga houden. Dat ze begrijpen hoe erg ik het vind dat ik ze moet achterlaten. Het doet pijn als ik eraan denk dat ze geen vader zullen hebben als ze ouder zijn. Ik wil mijn kinderen aansporen om vol enthousiasme en met passie hun eigen weg te zoeken. En ik wil dat ze het gevoel hebben dat ik bij ze ben, welk pad ze ook kiezen.” Randy Pausch overleed in 2008 op 47-jarige leeftijd. 

Met deze recensie over The last lecture eindigt mijn serie van ondernemersboeken op WijLimburg. Mediahuis Limburg stopt namelijk per 1 juli 2022 met dit nieuwsplatform. In de eerste coronagolf van 2020 werd ik door Maurice van der Linden, toenmalig hoofdredacteur van WijLimburg, gevraagd of ik mijn passie over boeken wilde delen met zijn lezers. Honderdzestien weken achter elkaar heb ik geen enkele deadline gemist. Ik ben erg dankbaar voor de fijne feedback die ik van schrijvers en lezers in deze periode mocht ontvangen. Alle honderdzestien recensies zijn terug te vinden in het archief op https://topchange.nl/columns-boeken/

Na de zomer ga ik verder met het promoten van ondernemersboeken. Dit was niet mijn last lecture.