Vakantieboek voor professionals en managers (Business Contact)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Vakantieboek voor professionals en managers (Business Contact | 2020)

“Een eeuwigdurende vakantie is een goede definitie van de hel.” (George Bernard Shaw)

In Nederland verschenen de eerste krantenberichten met de term ‘zomervakantie’ in het begin van de 19e eeuw. In die tijd was op vakantie gaan een adellijk privilege. Het volk kende het concept ‘vrije tijd’ helemaal niet. De Limburgse mijnwerkers hadden in de jaren zestig van de 20ste eeuw slechts zes verlofdagen en het woord ‘vakantie’ had geen enkele betekenis in de leefwereld van de toenmalige middenstanders. Maar vanaf de jaren zeventig, samen met de sterke opkomst van het fenomeen ‘management’, werd het voor de middenklasse van Nederland echter ook een jaarlijks terugkerend genoegen om met name in de zomer te ontsnappen aan de dagelijkse arbeidsverplichtingen in winkels, fabrieken en kantoren. Mogelijk gemaakt door het toenemend autobezit, 8% vakantiegeld en heel veel extra vrije (ADV-)dagen.

In 2019 ging 80% van de Nederlanders gemiddeld twee weken op vakantie. Dat is niet alleen voor de recreatieve sector een zegen. Met vakantie gaan verbetert namelijk het zelfbeeld. Mensen die vakantie nemen zijn minder vaak ziek en overlijden minder vaak vroegtijdig. Volgens het promotieonderzoek van Dr. Jessica de Bloombaan aan het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit in Nijmegen neemt het niveau van gezondheid en welbevinden toe tijdens een vakantie. Het grootste effect wordt volgens haar aangetroffen op de achtste dag van de vakantie en houdt aan tot en met de eerste volledige werkweek na de vakantie.

Er is wel een verschil tussen met vakantie gaan en op vakantie gaan. Als kind vond ik met vakantie gaan leuker dan op vakantie gaan. Ook gedurende een groot aantal jaren in mijn loopbaan als manager, directeur en ondernemer gold dat. Met vakantie gaan was al een uitdaging, op vakantie gaan een taakstraf. Dankzij de vasthoudendheid van mijn echtgenote zijn we als gezin toch vaak op vakantie gegaan als ik met vakantie was. Om tijdens de lange autoritten naar de verre bestemmingen de lieve vrede te bewaren, kochten we voor onze drie piepjonge energievreters op de achterbank nieuwe games voor de PlayStation Portables en ook dubbeldikke vakantieboeken met verhalen, strips, puzzels, kleurplaten en stickers. De beperkte batterijduur en lange oplaadtijd van de mobiele spelcomputers zorgden ervoor dat ze gelukkig ook gelezen en gebruikt werden.

Door de coronapandemie gaan veel mensen dit jaar niet op vakantie, maar wel met vakantie. Maar dat gaat gelukkig niet ten koste van een nog jonge traditie in de boekenwereld. Sinds 2015 verschijnt er jaarlijks een groot vakantieboek voor professionals en managers. Een briljante vinding van Uitgeverij Business Contact die ook voor deze zomer een mooie selectie van 160 pagina’s aan actuele boekbesprekingen (30 stuks!), quotes, thuiswerktips, columns en oefeningen gebundeld heeft voor nieuwe inzichten, persoonlijke ontwikkeling, inspiratie en creativiteit. Een anti-stress injectie voor alle ondernemende mensen die vrijwillig of verplicht met en/of op vakantie gaan. Zodat hun gezin geen last van hen heeft in die eerste zeven vakantiedagen dat de papa’s en/of mama’s ziek, zwak en misselijk zijn vanwege het gebrek aan hun dagelijkse portie business adrenaline. En ze na die tijdelijke vakantiebubbel niet alleen hun accu hebben opgeladen, maar ook weer helemaal up-to-date zijn.

Rob Meesen