Vakantieboek voor professionals en managers

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Diep lezen vereist motivatie, aandacht, fantasie, nieuwsgierigheid en inzicht in de eigen leesvoorkeuren. Er zijn volgens de Stichting Lezen verschillende drijfveren waarom mensen boeken lezen: zich verplaatsen in de personages, zelfreflectie, kennis over de wereld opdoen, de verbeeldingskracht activeren, onderdompeling, een literair-esthetische ervaring ondergaan en ontspanning. Wat leest de Nederlander deze zomer?

Ik ga op vakantie en neem mee

Tijdens de aankomende zomervakantie gaat er behoorlijk wat leesvoer mee in onze bagage. Gemiddeld zo’n zes boeken per persoon. ‘De bestseller 60’, de officiële lijst van bestverkochte boeken, werd afgelopen week aangevoerd door ‘Jouw krachtige brein (Charlotte Labee)’, ‘Na die nacht (Karin Slaughter)’, ‘De zeven zussen. Atlas. (Lucinda Riley)’, ‘De nazaten (Sakia Noort)’, ‘De kracht van keuze (Kelly Weekers)’, ‘Omringd door idioten (Thomas Erikson)’, ‘Daar waar de rivierkreeften zingen (Delia Owens)’ en ‘Master your mindset (Michael Pilarczyk). Thrillers, romans en zelfhulpboeken zijn populair. Het vakantieboek voor professionals en managers staat helaas niet in de lijst. Sinds 2015 wordt dit leesproduct door Uitgeverij Business Contact uitgegeven. De editie 2023 mag zeker niet ontbreken in jouw reiskoffer.

Kunstmatige intelligente inleiding

De inleiding over het geloof in de maakbaarheid van een loopbaan door hard werken en de daarmee tegenstrijdige trend van quiet quitting (niets meer of minder dan het noodzakelijke doen) is dit jaar geschreven door de generatieve AI-tool ChatGPT. Deze kunstmatig intelligente introductie inspireerde mij om mijn digitale assistent in een prompt te vragen of het concept ‘vakantie’, dat in het begin van de 19e eeuw werd bedacht, nog wel van deze tijd is. “Het concept ‘vakantie’ is inderdaad nog steeds relevant, ondanks veranderingen in werkpatronen en technologie. Het biedt mensen een kans om te ontspannen, hun horizon te verbreden en quality time met hun dierbaren door te brengen. Bovendien ondersteunen verschillende studies het belang van vakanties voor de mentale en fysieke gezondheid. Echter, de manier waarop mensen vakanties vieren en de redenen waarom ze dat doen, evolueren continu. Bijvoorbeeld, met de toename van werken op afstand, kiezen sommige mensen ervoor om ‘workations’ te nemen, waar ze werken en vakantie combineren”, aldus mijn co-bot. Een verstandig antwoord van een niet-belichaamde intelligentie die nooit vakantie neemt.

Bijlezen en onthaasten

De 160 pagina’s tellende editie 2023 bevat voor lezers die willen bijlezen uitstekende managementsamenvattingen van de boeken ‘De kracht van spijt’, ‘Tijd te kort, tijd genoeg, ‘Het boek van hoop’ en ‘Building a second brain’. Daarnaast worden er stukken tekst gepresenteerd uit ‘Digitale gremlins’, ‘De leeftijdloze samenleving’, ‘De invloed van je superkracht’ en ‘Waarom we mediteren’. De column van Harmen van Sprang over de overdonderende Metaverse ervaring van Adriaan van Dis is ook zeker de moeite waard. Om te onthaasten bevat de editie van 2023 ook inspirerende quotes, weetjes, mandala’s, sudoku’s, tests, tips en tricks.