Volgens Huub Smeets, oud-directeur stadsontwikkeling Maastricht, is er harde actie nodig tegen verplatting. De voormalige opperbaas en onderkoning van Maastricht (DL, 27-3-2021) wil grenzen aan de groei van het massatoerisme in de stad.
Hartekreet
“Ik moet het kwijt, het moet me van het hart. Maastricht is over 10 jaar nog maar een schim van wat ze was. Het roer moet echt om!”, aldus de hartenkreet van de 77-jarige Smeets op 3 oktober 2024 in De Nieuwe Ster. Zijn oproep tegen verplatting komt in dezelfde week als waarin bekend wordt dat het aantal overnachtingen in Maastrichtse hotels gestegen is tot anderhalf miljoen. Veel inwoners van Maastricht zullen het eens zijn met Smeets. Na de verkiezingen in 2022 zei informateur Wil Rutten al dat “Maastricht haar buurten en wijken is kwijtgeraakt”. Er zijn per buurt grote verschillen in het gemiddelde inkomen per inwoner. In Sint Pieter bedraagt dit € 49.000 en in Malpertuis € 18.500. Het is duidelijk wie het zich kan permitteren om toeristenprijzen te betalen op de terrassen aan het Vrijthof.
Barcelona
Smeets verblijft momenteel in Barcelona. “Ik schrik van de situatie die ik hier nu zie. Een enorme drukte en ernstige verplatting. In ieder straatje minstens 20 toeristenwinkeltjes, enorme verrommelingen verpaupering, mooie pleinen waar je niet meer wil zitten, bewoners die ik spreek die het spuugzat zijn. Het gemeentebestuur dat nu de ernst van de situatie begrijpt en steeds verdergaande maatregelen neemt. Overal de meest platte eettentjes en veel daklozen.” De vergelijking met Barcelona gaat volledig mank en de overdrijvingen van Smeets zijn vooral zijn perspectief.
Perspectief
In de 73 wijken van Barcelona wonen 1,6 miljoen mensen. Jaarlijks bezoeken 15,6 miljoen toeristen de stad. In 1888 en 1921 werden er al wereldtentoonstellingen georganiseerd. In 1992 de Olympische Spelen. Het aantal daklozen is ten opzichte van het aantal inwoners relatief even groot als in Maastricht (0,25%). In Los Angeles is dat 2%. Dat is pas “veel”. De Catalaanse politici beloven tijdens verkiezingen inderdaad altijd forse maatregelen tegen de toeristen. Daar scoren ze mee bij de trotse Catalanen die hun stad zijn kwijtgeraakt. Maar zodra de politici zijn gekozen, halen ze grote evenementen binnen. Dit jaar bijvoorbeeld de America’s Cup en in 2026 de Tour de France. Het geld van de toeristen is essentieel om de economie gezond en de voorzieningen in stand te houden. Dat bleek ook weer tijdens de coronapandemie. Buiten de toeristische hotspots is het ‘oude’ Barcelona overigens springlevend. De Catalaanse cultuur is toeristbestendig.
Lachwekkend
Huub Smeets krijgt vanuit Venetië bijval van de 75-jarige Jo Coenen. Beide visionaire seniorenhebben grote verdiensten voor Maastricht gehad. Maar vanuit Barcelona en Venetië kritiek leveren op toeristen is lachwekkend. Be the change you want to see in the world!