Vloek én zegen

TopchangeBusiness Vlog

Het Nationaal Programma Heerlen-Noord (NPHN) is een zegen voor gelijke kansen van jonge mensen in een kwetsbare positie. Maar het is tegelijkertijd ook een vloek voor de economische toekomst van Heerlen. Het blijven benoemen van de sociale problemen is noodzakelijk én tegelijkertijd desastreus voor het imago van Heerlen als aantrekkelijke stad voor talenten en bedrijven.

Vloek

Niet alleen centrumgemeente Heerlen, maar ook andere Parkstad-gemeenten hebben een serieus probleem in het sociale domein. “Parkstad is de armste en ongezondste regio van Nederland. Heerlen (1), Kerkrade (2), Brunssum (10) en Landgraaf (26) staan in de landelijke top van gemeenten met de laagste sociaaleconomische scores. De laaggeletterdheid bedraagt in Heerlen-Noord gemiddeld 20 procent. In onze armste wijken leven mensen jaren korter in goede gezondheid”, aldus Ron Meyer, directeur van het NPHN (De Limburger, 6-9-2024). Deze opsomming van trieste feiten is statistisch juist. En het alsmaar in de media hameren op het verhaal van het afvoerputje van Nederland is noodzakelijk om de middelen te verzamelen die nodig zijn om de huidige generatie jongeren in Heerlen gelijke kansen te geven en brede welvaart te bevorderen. Het is echter ook een vloek voor de aantrekkelijkheid van de regio op bedrijven en talenten met ambitie.

Zegen

In de economische visie Horizon 2040 stelt het Ondernemersfonds Heerlen talentontwikkeling een essentieel aspect vormt voor Heerlen: “Omdat het de stad in staat stelt om haar potentieel te realiseren en een sterke nieuwe economie op te bouwen. Door te investeren in onderwijs, training en het bieden van kansen aan eigen jonge talenten, kunnen nieuwe en gevestigde bedrijven de stap naar de toekomst maken en nieuwe industrieën worden aangetrokken.” De gemeente Heerlen doet in haar city brandingde merkbelofte dat de stad de ruimte geeft aan ondernemerschap, aan talent en aan nieuwe ideeën. En ook het toekomstverhaal van Parkstad Limburg is optimistisch: “We denken vanuit ruimte voorpersoonlijke groei en economische groei. Die groei vormt de hefboom voor een goede toekomst voor alle Parkstedelingen. Kwalitatief goed en betaalbaar wonen, rijke cultuur en subculturen met een rauw randje, een prachtig landschap, je talenten ontwikkelen en benutten, groeiperspectief voor bestaand en nieuw ondernemerschap; Parkstad heeft lef en biedt een inspirerende omgeving voor een prettige werk-privé balans. Om dit te realiseren investeren we in de kansen voor onze huidige inwoners, behouden we talent en trekken we mensen aan die de beroepsbevolking op peil houden en onderdeel van de samenleving uitmaken. Met een sterke en gezonde regio van 300.000 inwoners kan Parkstad ook in 2040 iedereen het ‘thuis’ en de omgeving bieden die ze verdienen.”

Vloek én zegen

Als het NPHN een succesverhaal wordt, heeft dat een positieve uitwerking op de regionale economie. Dan is de vloek van vandaag een zegen voor morgen.