Waar was Anya?

TopchangeBusiness Vlog

De toerismesector is een van de weinige sectoren waarvan je gerust kunt stellen dat we daar ook in een hoogtechnologische toekomst ons geld in Zuid-Limburg mee blijven verdienen. Niet iedereen is echter overtuigd van de toegevoegde waarde voor de regio. Op 19 februari moest de gemeenteraad van Vaals beslissen over het voorstel om grote fietstoertochten over haar grondgebied te verbieden. Horeca Nederland, Hiswa-Recron en de provincie kwamen schriftelijk in verzet. Toertochtdirecteuren Leo van Vliet en Jesse Linssen waren zichtbaar in de media. Sporticoon Tom Dumoulin sprak de bestuurders van Vaals persoonlijk toe. Maar waar was Anya?

Veelzijdige vrouw

Anya Niewierra is al 31 jaar de General Director van Visit Zuid-Limburg. In 2023 werd ze koninklijk onderscheiden voor haar bijdrage aan de toeristisch sector. Als schrijver scoorde ze vorig jaar met 250.000 verkochte exemplaren van De Camino een absolute bestseller. Het boek won de NS Publieksprijs. Deze zeer veelzijdige vrouw heeft daarnaast nationale en internationale bestuursfuncties en exploiteert ook nog haar vakantiewoningen in Vaals en Frankrijk.

Onzichtbaar

Als algemeen directeur zet Anya Niewierra naar eigen zeggen de toeristische strategie uit voor Zuid-Limburg en jaagt toeristische initiatieven aan. “Ons Evenementenpunt is dé schakel bij de ondersteuning en advisering van regionale evenementen. Evenementen optimaal zichtbaar maken via de juiste middelen en kanalen. Van kleine tot grootschalige events. Evenementen zijn goed voor de naamsbekendheid, aantrekkingskracht en levendigheid van onze regio”, aldus haar website. Ter uitbreiding van het team Marketing & Evenementen is Anya momenteel op zoek naar een Online marketing coördinator. Je zou dan ook verwachten dat Visit Zuid-Limburg zichtbaar zou zijn tijdens het debat in Vaals. Terwijl Anya’s organisatie “met trots” haar zomercampagne ‘Don’t vlaai away’ in Amsterdam lanceerde, werden de toeristische belangen aan het thuisfront immers ernstig bedreigd. Er werd op de eigen website of elders echter geen standpunt ingenomen en zelfs geen nieuwsbericht geplaatst. Niet door Anya, niet door haar adjunct-directeur en ook niet door haar vier projectcoördinatoren marketing & evenementen. Waarom eigenlijk niet?

Mysterie

De inkomsten van Visit Zuid-Limburg zijn voor 61% afkomstig van ondernemers en gasten. De overige 39% wordt bijgedragen door de gemeentes. Waar was Anya? Haar afwezigheid is net zo mysterieus als de literaire thrillers die zij schrijft. Was het drukke beestje bezig met het schrijven van haar volgende bestseller, het exploiteren van haar vakantiewoningen aan de rand van het Vijlenerbos of was ze onvermoeibaar op reis om de internationale belangen van Zuid-Limburg te behartigen? Ik sluit ook niet uit dat Anya Niewierra achter de schermen haar invloed effectief aanwendde voor het redden van miljoenen omzet voor de toeristische ondernemers in Zuid-Limburg. Degene die afwezig is, is immers vaak meer aanwezig dan de mensen die present zijn. Het blijft een mysterie. Waar was Anya?