Onze wereld vol digitale technologie roept vragen op hoe we ons daartoe moeten verhouden. De honderd belangrijkste vragen worden door Rens van der Vorst beantwoord. Rake vragen en antwoorden die je aan het denken zetten over jouw relatie met digitale technologie. Waarom je bijvoorbeeld altijd wil winnen van je navigatiesysteem.
Technologie adoptie
Volgens de Technologie Adoptie Curve kunnen mensen verdeeld worden in vijf categorieën: de vernieuwers, de eerste adoptanten, de vroege meerderheid, de late meerderheid en de slaapkoppen. In mijn presentaties en workshops vraag ik vaak aan de deelnemers om voor zichzelf eerlijk vast te stellen tot welke categorie ze behoren. Was je een van de eerste gebruikers van ChatGPT eind 2022? Ging je er door het enthousiasme van jouw collega of kinderen ook mee aan de slag? Paste je het schoorvoetend toe omdat jouw werkgever of klant erop bleef aandringen? Of behoor je tot de categorie die twee jaar ná de lancering nog steeds afstand houdt tot AI. Je kunt voor ChatGPT ook iedere andere nieuwe technologie invullen, zoals Cloud Computing. Tot welke categorie jij behoort, zegt veel over jouw relatie tot digitale technologie. En hoe je je kunt verhouden tot de technologie-behoeften van de mensen op jouw werk en in jouw leven. Dat leidt tot meer bewustzijn, betere beslissingen en effectiever samenwerkingsgedrag in een wereld die nou eenmaal zeer digitaal én zeer menselijk is.
101 vragen en antwoorden
In zijn boek beantwoordt Rens van der Vorst in ongeveer 300 woorden 101 vragen over onze verhouding tot sociale media, robots, AI, slimme wc’s, Buienradar, navigatiesystemen, Pornhub, slimme meters, de buurtapp, selfies, Fortnite en Tinder. De auteur doet ook suggesties voor het werk, het onderwijs, een betere wereld en een beter leven. De technofilosoof denkt dat je er wat aan hebt én er om kunt lachen. Zelf worstelt hij ook met de impact van digitale technologie op zijn leven. “Om te groeien, heb ik uitdaging nodig. En daar zit het probleem. De algoritmes, de filterbubbels, de kunstmatige intelligentie, de aandachttrekkers, ze dagen me niet uit om de man te worden die ik wil zijn. Juist niet. Ze trekken me dieper het moeras in van de man die ik ben. Mijn resultaten uit het verleden zijn helaas wel degelijk een garantie voor mijn toekomst.”
Mijn Top10
002. Waarom wil je altijd winnen van je navigatiesysteem?
005. Wordt ons leven beter van Buienradar?
010. Ben ik een robot?
020. Leven we in een paradijs voor nerds?
022. Wat is een écht slimme wc?
037. Moet dansen als een robot verboden worden?
043. Waarom zal er nooit een robot voor de klas staan?
088. Ben ik dan echt zo voorspelbaar?
096. Gaan onze banen wel of niet verdwijnen?
101. Bonus: wat is waar?