Zakenprins (Michiel Couzy en Maarten van Dun)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

Zakenprins (Michiel Couzy en Maarten van Dun | 2021)

“Who is it that can tell me who I am?” (William Shakespeare, King Lear, 1608)

Zijne Hoogheid Prins Bernhard Lucas Emmanuel van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven, koppelt de privileges van zijn afkomst aan ondernemerschap met lef. Bernhard van Oranje krijgt geen toelage van het Rijk en verdient zijn eigen geld met ondernemen en beleggen. Door zijn koninklijke afkomst gaan er voor hem natuurlijk deuren automatisch open die voor andere zakenmensen hermetisch gesloten blijven. Als publiek figuur ligt hij echter als geen andere zakenman onder het vergrootglas. Er is veel kritiek op de niet zo koninklijke standaarden van deze tweede generatie burger in de koninklijke familie. In tegenstelling tot zijn vader Pieter van Vollenhoven heeft Prins Bernhard jr. geen moeite met het vinden van werk. Zijn eerste bedrijf na zijn studie economie in Groningen is Ritzen Koeriers. Met de verkoop van dotcom bedrijf Clockwork verdient hij op jonge leeftijd zijn eerste miljoenen. Die belegt hij op het juiste moment in de booming vastgoedmarkt van Amsterdam. Hij krijgt terecht veel commentaar uit de samenleving over het aan de laars lappen van regels en de buy-to-let strategie. Nearshoring op de Balkan brengt hem zelfs in verband met corruptie op het hoogste politieke niveau in Servië. Zijn mislukte avonturen met Ritzen Koeriers, Antonov en Wild FM zijn de enige mislukkingen op een weergaloze ondernemerscarrière die hem een persoonlijk vermogen van naar schatting 80 miljoen euro opleverde. Met parels als botenmerk Waterdream en racecircuit Zandvoort in zijn kroon. Niet slecht voor iemand die met 750 gulden zijn eerste startup van kapitaal voorzag.

De onderzoeksjournalisten Couzy en Van Dun hebben bijna honderd gesprekken gevoerd met vrienden van Bernhard, oud-collega’s, zakenpartners, adviseurs, werknemers, deskundigen en politici. Daarnaast hebben ze duizenden documenten doorgespit. Hun gedetailleerde reconstructie van de zakelijke carrière van Bernhard van Oranje leest als een sprookjesboek waarin hij zowel de prins als de schurk is. Zijn zelfreflectie op de periode waarin hij lymfklierkanker overleefde is van hoogstaand niveau. Net als zijn visie op ondernemen en zijn loyaliteit aan het Koningshuis. Het boek heeft mijn perspectief op de pandjesprins in positieve zin veranderd. Zijn rol als prins is louter symbolisch. Hij keurt geen wetten goed, woont niet in een paleis en leeft niet van ons belastinggeld. Hij zou vooral beoordeeld moeten worden op zijn zelfredzaamheid en ondernemerstalent. Natuurlijk geniet Bernhard van Oranje privileges. Bernhard van Vollenhoven is echter vooral een geboren ondernemer die kansen schept en benut door te netwerken als een keizer. Hij mag van mij nog lang en gelukkig leven.

Rob Meesen