Het aantal boeken dat verschijnt over kunstmatige intelligentie vertoont dezelfde exponentiële curve als de spectaculaire ontwikkeling van deze disruptieve technologie. In de tsunami van recente AI-boeken is het zaak om de exemplaren te lezen van auteurs die al vóór de hype veel expertise met technologie-adoptie hadden, zoals auteur en spreker Menno Lanting.
Dromen over vooruitgang
Sinds 2010 schrift Menno over de impact van technologie op de inrichting van organisaties en samenwerkingsverbanden. 20 vragen & antwoorden over AI is het twaalfde managementboek van Menno Lanting in vijftien jaar tijd. En net als in zijn voorgaande bestsellers schrijft hij over de implicaties van technologie voor de manier waarop we organisaties, werk, innovatie en samenwerking vormgeven. Ik ken Menno persoonlijk en vind het inspirerend hoe hij als meester in het managementdomein de beginnershouding weet te koesteren. Die schaarse competentie is diep verankert in zijn jeugd. “Mijn kindertijd was een tijd van onbevangen verbeelding en optimisme, waarin ik werd meegevoerd door de belofte van vooruitgang en vernieuwing. Ondanks mijn groeiende bewustzijn over de mogelijke nachtmerries die met technologische ontwikkelingen gepaard kunnen gaan, blijf ik vasthouden aan mijn dromen. Want hoewel nieuwe ontwikkelingen onzekerheid met zich meebrengen, bieden ze ook hoop en mogelijkheden. Het is aan ons om onze dromen na te blijven jagen, om de toekomst te blijven verkennen en te streven naar een wereld waarin we de kracht van technologie kunnen omarmen zonder de controle te verliezen. Allen door te blijven dromen, kunnen we nieuwe horizonnen verkennen en ons voorbereiden op wat komen gaat.”
Stapstenen
De 20 vragen & antwoorden vormen een complete serie stapstenen waarmee organisaties bewust, veilig en effectief de AI-rivier kunnen oversteken. Waarom AI een verrijking is en belangrijk voor de toekomst van organisaties. Wat de beperkingen en mogelijkheden zijn. Hoe je een strategie kiest, AI organiseert en tot procesoptimalisatie komt. Wat AI van leiderschap vraagt, hoe je AI-talent vindt en samenwerking verbeterd met AI. Hoe AI kan helpen bij het voorspellen van klantbehoeften, bijdraagt aan duurzaamheid, marketing verandert en supplychainmanagement beïnvloedt.
Geklungel
De epiloog is een ode aan onze menselijke onvolkomenheden en creatieve chaos. “AI kan ons helpen sneller en efficiënter te werken, maar het is ons geklungel dat zorgt voor échte vernieuwing. De kern van innovatie ligt niet in technologie, maar in ons vermogen om te leren, aan te passen en kansen te zien in situaties waar AI alleen maar limieten ziet. Ons geklungel, imperfecties en onze intuïtieve aanpak zijn niet alleen acceptabel, maar zelfs essentieel voor vernieuwing. Dus wees niet bang om fouten te maken, te experimenteren of buiten je comfortzone te treden. Het is juist menselijk geklungel – de chaos en onverwachte inzichten – dat ons onderscheidt van machines en ons in staat stelt om écht te innoveren.”