4 managementprincipes voor gegarandeerde resultaten (Stephen R. Covey)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

4 managementprincipes voor gegarandeerde resultaten (Stephen R. Covey | 2009)

“Het lijkt ondenkbaar dat we vanuit een wereld die ons gevaarlijk en onzeker toeschijnt, naar een welvarende, stabiele en betere toekomst kunnen grijpen. Toch is dat zo.” (Joshua Cooper Ramo)

Stephen R. Covey werd in 1996 door Time Magazine betiteld als een van de vijfentwintig meest invloedrijke personen. In de vroege jaren van mijn managementloopbaan was hij ook een van mijn inspiratiebronnen. Zijn cirkel van invloed was en is nog steeds van enorme omvang. Covey’s boek ‘De 7 eigenschappen van effectieve leiders’ (1989), uitgeroepen tot meest invloedrijke boek van de 20e eeuw, is meer dan 40 miljoen keer en in 50 talen verkocht. Het bevindt zich alle dertig jaar lang in de top van meest gelezen managementboeken. De kans is dan ook groot dat deze titel in de boekenkast van de lezers van mijn boekenrubriek staat. Wellicht, zoals in mijn boekenkast, naast andere werken van Covey zoals ‘Het derde alternatief’ (2011), ‘De 8ste eigenschap’ (2004) en ‘Prioriteiten’ (1994) die samen de kern vormen van zijn indrukwekkende nalatenschap.

Mijn ondernemersboek van de week mag daarbij zeker niet ontbreken. Dit compacte boek van 100 pagina’s verscheen tijdens de financiële crisis in 2009, drie jaar vóór het overlijden van Stephen R. Covey. Hij schreef het samen met Bob Whitman en Breck England van het FranklinCovey leiderschapsinstituut die voor veel organisaties in The Fortune 500 werken. De beschreven managementprincipes voor gegarandeerde resultaten in onzekere tijden zijn gedistilleerd uit de omvangrijke praktijk van de drie auteurs (1.100 organisaties, 17.000 werkeenheden, 300.0000 mensen) en ontzettend leerzaam voor ondernemers in het onzekere Covid-19 tijdperk.

In het boek wordt structureel de metafoor van de Tour de France gebruikt, waarbij de tekst van een decennium geleden bijna profetisch aandoet: “We leven in een wereld waarin de bekende risico’s uit het verleden, vergeleken met die van nu, weinig voorstellen. Toekomstige crises kunnen ernstiger zijn dan alle voorgaande. Vanaf nu aan fietsen we in de bergen waarin een gebrekkige uitvoering, een vertrouwenscrisis, verlies aan focus en verlammende angst noodlottig zijn.” In onzekere tijden is de afleiding groter dan ooit, verliezen bedrijven hun vermogen om te versnellen, rollen medewerkers zich op als egels en eisen schrikbeelden hun tol. Wie de kunst van het omdenken beheerst, begrijpt intuïtief wat dan de noodzakelijke disciplines zijn om tot gegarandeerde resultaten in de bergen te komen: een excellente uitvoering van prioriteiten, gebruik maken van de snelheid van vertrouwen, meer te bereiken met minder en de angst te verminderen. In heldere stappenplannen met aansprekende bewoordingen leggen Covey & Co uit welke elementen bij ieder principe cruciaal zijn en welke vragen ondernemers zichzelf en hun omgeving daarbij moeten stellen. De inzichten in het boek zijn succesvolle etappeschema’s voor zware bergetappes.

Wij rijden momenteel allemaal in de bergen. Het lukt lang niet alle bedrijven om op koers te blijven in de pandemische realiteit. Er zijn naast de dood en de belastingen slechts drie constanten: verandering, keuzes en principes. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst. Covey’s 4 managementprincipes voor gegarandeerde resultaten in onzekere tijden wel.

Rob Meesen