AI in marketing 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Europa bereidt een internationaal verdrag voor dat overheden een pauzeknop biedt als kunstmatige intelligentie (AI) een bedreiging vormt voor democratische waarden of mensenrechten. Ruim 1.400 technologie experts riepen in een open brief op om het trainen van kunstmatig intelligente systemen een half jaar stop te zetten. En de Italiaanse privacy-toezichthouder ging zelfs over tot een voorlopig verbod van ChatGPT. De denkfout in deze initiatieven is dat men veronderstelt dat de mens technologie haar wil kan opleggen. 

De wil van de technologie

Kevin Kelly is de medeoprichter van Wired en een van ‘s werelds belangrijkste denkers op het gebied van technologie en innovatie. “Net zoals een zeekomkommer een onbewuste impuls heeft om een partner te zoeken en wormen vochtigheid willen, heeft technologie ook een eigen onbewuste wil. Het technium is nu in de wereld net zo’n grote kracht als de natuur en onze reactie op het technium zou dezelfde moeten zijn als onze reactie op de natuur. We kunnen niet eisen dat het technium ons gehoorzaamt, niet meer in ieder geval dan dat we kunnen eisen dat de natuur ons gehoorzaamt”, aldus Kelly in 2010.

AI is niet te stoppen

In juni 2022 had het tijdschrift Cosmopolitan de primeur van de allereerste door AI gecreëerde magazinecover. In november 2022 werd ChatGPT gelanceerd. Nature maakte al op 18 januari 2023 melding van minstens vier wetenschappelijke artikelen die ChatGPT als co-auteur credits gaven. In maart van dit jaar kwam AI in marketinguit. In ieder hoofdstuk van Charida Dorders boek zijn teksten opgenomen die gecreëerd zijn door kunstmatige intelligentie. Op de cover van het boek staat dan ook “Mede geschreven door AI”. Dorders stelt dat AI de marketingprofessional niet vervangt, maar dat de marketingprofessionals die werken met AI, het winnen van marketingprofessionals die dat niet doen. “Marketing zoals we die nu kennen houdt op te bestaan. Kunstmatige intelligentie (AI) gaat het vak volledig op zijn kop zetten. Technologische ontwikkelingen brengen veranderingen met zich mee die enorme gevolgen hebben voor marketeers en hun dagelijkse werkzaamheden.” Iedere marketingprofessional die niet binnen de komende 12 maanden met pensioen gaat, is dus gewaarschuwd. Het gaat bovendien om big business. Onderzoeksbureau Market Research Future schat dat de waarde van AI in marketing in 2030 naar verwachting 47,8 miljard dollar zal bedragen.

Gids

Charida Dorder heeft een gids voor de marketingprofessional van de toekomst geschreven. Daarin maakt ze duidelijk welke impact AI zal hebben op contentcreatie, SEO, Advertising, Analytics, Customer Service, E-commerce, Social media en emailmarketing. Inclusief use cases, tips voor handige AI-tools, een vragenlijst voor het selecteren van AI-leveranciers en een checklist met valkuilen van de business, technologie en cultuur bij het implementeren van AI. Het boek is een uitstekend startpunt voor de marketeer die toekomstbestendig wil zijn.