Alle getallen tellen 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Ik krijg vaak de vraag waar ik de tijd vandaan haal om zoveel boeken te lezen. De gemiddelde Nederlander kijkt twintig uur per week televisie en besteedt twee uur per dag aan sociale media. Als je één dag in de week geen tv kijkt en het scrollen opoffert, heb je vijf uur in de week om te lezen (focus). De eerste week investeer je die tijd in het verhogen van jouw leestempo. Met een doelgerichte training kun je jouw leessnelheid in één dagdeel verdubbelen (vaardigheid). Daarna lees je mijn ondernemersboek van deze week met gemak in vijf uur uit. Na één jaar heb je dan vijftig ondernemersboeken gelezen. 

Menselijke schaal

Volgens Chip Heath en Karla Starr, respectievelijk hoogleraar bedrijfswetenschappen en wetenschapsjournalist, zijn sommige dingen te groot voor een mens om te bevatten – zoals de afstand tot de zon en het volume van de oceaan. Andere dingen zijn juist te klein, zoals een Nanodeeltje. “Dimensies die groter of kleiner zijn dan onze belevingswereld, moeten daarom worden vertaald naar de menselijke schaal. Met de juiste vergelijking worden zaken in perspectief geplaatst en begrepen.” 

Regels

Regel 1: Eenvoudiger is beter. 

Regel 2: Concreet is beter. 

Regel 3: Volg de regels, eventueel aangepast voor publiek met expertise.

Deze triade wordt door de auteurs goed onderbouwd met maar liefst 117 noten bij de inleiding en de vier hoofdstukken. De anekdotes over Florence Nightingale en Dwight D. Eisenhower laten zien hoe je cijfers kunt presenteren met emotie om aan te zetten tot verandering in denken en handelen. Het verhaal over Steve Jobs laat zien hoe je eerst een patroon opbouwt om het daarna geniaal te doorbreken. Ook worden in het boek veel voorbeelden uitgewerkt. 

Voorbeeld 1

Versie A: 97,5% van het water op aarde is zout. Van de 2,5% zoet water zit ruim 99% vast in gletsjers en sneeuwvelden. In totaal is slechts 0,025% van het water op de wereld drinkbaar voor mens en dier.

Versie B: Stel je een bak met vier liter water voor, met drie ijsklontjes ernaast. De bak is gevuld met zout water. De klontjes staan voor zoet water. De smeltdruppels aan de blokjes zijn het drinkwater.

Voorbeeld 2

Versie A: 40% van de volwassen Amerikanen wast thuis niet altijd de handen na toiletbezoek.

Versie B: Twee van de vijf mensen die je de hand schudt, heeft mogelijk niet de handen gewassen na toiletbezoek.

Centrale boodschap

“Ons brein is geëvolueerd om overweg te kunnen met kleine en afgeronde aantallen. Rekenkunde is niemands moedertaal, hoogstens een tweede taal die je formeel hebt geleerd. Hoe meer we de boodschap zonder getallen kunnen overbrengen in iemands moedertaal, hoe beter. Presenteer gebruiksvriendelijke cijfers. Presenteer zo veel mogelijk je beste, eenvoudigste, rondste, bekendste – cijfers”, aldus de auteurs.