Jeff Bezos, Elon Musk, Peter Tiel, Sergey Brin, Bill Gates en Paul Allen. Deze succesvolle CEO’s hebben zich laten beïnvloeden door de grootste sciencefiction schrijvers van de 20ste eeuw, zoals Isaac Asimov, Robert Heinlein, Arthur C. Clarke en Philip K. Dick. Sciencefiction voorspelt de toekomst niet, het inspireert de toekomst wel.
Mensen lezen
Sciencefiction (SF) draait in de kern niet over technologie, maar over menselijk gedrag. Weliswaar in een futuristische, hoogtechnologische context, maar in essentie gaat het over de mens. SF-schrijvers positioneren hun personages op een verre planeet of de aarde in de verre toekomst. Net als romans helpen SF-boeken om vaardig te worden in het lezen van mensen. Wat maakt hen wie ze zijn? Wie deze vaardigheid goed beheerst, heeft een duurzaam concurrentievoordeel in het zakendoen.
Philip K. Dick
Het werk van Philip K. Dick bestaat uit 121 korte verhalen en 44 romans. De auteur is de Shakespeare van sciencefiction en een van de meest conceptueel, innovatieve schrijvers van de 20ste eeuw. Dicks werk is diep menselijk. Belangrijke thema’s van de visionaire schrijver zijn ontspoorde technologische vooruitgang, intelligente machines, milieuvernietiging, klimaatverandering en het paradoxale van tijd. Een aantal werken zijn succesvol verfilmd, zoals Total Recall, Minority Report en Blade Runner. De laatstgenoemde is gebaseerd op Dicks SF-roman uit 1968 Do androids dream of electric Sheep? Hoewel het in 1982 geen kaskraker werd, wordt dit meesterwerk van Ridley Scott nu als een absolute cultfilm in het SF-genre beschouwd.
Blade Runner
Het verhaal speelt zich af in Los Angeles in het jaar 2019. Dat was in 1982 maar liefst 37 jaar verder in de toekomst. Dick schetst een door vervuiling en overbevolking in verval geraakte aarde. Om de ruimte te koloniseren en meteoren te ontginnen heeft de mens androïden ontwikkeld die zowel qua fysieke kracht als qua intelligentie superieur zijn. Ze zijn alleen, door hun gebrek aan emoties, met een empathie-test van mensen te onderscheiden. De androïden ontwikkelen echter na enige tijd toch emoties en stellen zichzelf heel menselijke vragen: ‘Wie ben ik?’, ‘Waarom ben ik?’ en ‘Wat wil ik’?
Rutger Hauer
De Nederlandse acteur Rutger Hauer speelt de rol van androïde Roy Batty. Hij zei ooit dat hij zich als beginnend acteur moest voorbereiden op toekomstige rollen waarvan hij niet wist welke dat zouden zijn. Dat leerproces leidde ertoe dat hij tijdens het filmen van de eind-scene van Blade Runner durfde te improviseren. De laatste woorden van androïde Roy Batty, zittend in de regen, aan het einde van zijn levensduur, werden Hauers iconische nalatenschap: “I have seen things you people would not believe …… All those memories will be lost in time …… Like tears in rain …… Time to die.” Diepe menselijke emoties van kunstmatige intelligentie. The next frontier!