California dreamin’

TopchangeBusiness Vlog

Afgelopen week had ik bezoek van een ondernemer en museumdirecteur uit de USA. Na het lezen van de economische toekomstvisie Horizon 2040 van het Ondernemersfonds Heerlen wilde hij graag met eigen ogen de ontwikkelingen in de stad aanschouwen. Zijn frisse blik leverde interessante perspectieven op.

There is still music left to write

Ralf Porankiewicz groeide net als ik op in het Heerlen-Noord van ná de mijnsluitingen. In 2009 emigreerde de technologieondernemer naar de USA. Hij is nu woonachtig en werkzaam in Palm Springs, waar hij na de verkoop van zijn onderneming het unieke DCC Museum runt. In 2019 was in het voormalige NatLab van Philips de première van zijn documentaire ‘There is still music left to write’. Met daarin ook de voormalige Philips-CEO Jan Timmer over de betekenis van de DCC-technologie voor de muziekindustrie. https://www.youtube.com/watch?v=TIzU5K76gBA

Toekomstfragmenten

Ik begeleidde Ralf langs een aantal ontwikkelingen in de binnenstad. Via het opgefriste Corio Center kwamen we uit bij het Maankwartier. Het daar tegenovergelegen rijksmonument Royal wordt van bioscoop omgebouwd tot talenten-hub op audiovisueel gebied. Via de Saroleastraat met de eerste prachtige gevelrenovaties, en het nieuwe retailconcept op de vierde etage van warenhuis Berden met boekhandel Dominicanen, belandden we op de Bongerd bij glaspaleis Schunck. Daar is vanaf september de Andy Warhol-tentoonstelling te bezichtigen. Daarna liepen we richting Parkstad Limburg Theater over de Promenade die in transitie is. Meer ruimte, meer groen en fraaie appartementen. Uiteraard bekeken we het nieuwe gemeentehuis en het Mijnmuseum. En bespraken we de plannen voor het Romeins Museum. Daarna namen we plaats op het terras van de horecafamilie Vijgen die genomineerd zijn voor de Parkstad Limburg Economy Award. Tijd voor feedback.

Einstein

“Meer dan het verleden interesseert mij de toekomst, want daarin ben ik van plan te leven” is een citaat van Einstein uit Horizon 2040 waarop ik meteen aansloeg”, aldus deze mijnwerkerszoon. “Dat is hoe ik leef. Koester het verleden, maar leef in de toekomst. Ik heb veel fragmenten gezien van een toekomstbestendig Heerlen. Waar in mijn jeugd de sloopkogel regeerde, zie ik nu dat er vanuit visie geïnvesteerd wordt. Heerlen heeft uitstekende culturele voorzieningen en onderscheidende festivals. De creatieve industrie is daarmee een belangrijk onderdeel voor de economische ontwikkeling. Net als in Californië. Wat ik het meest opvallende vind? Hoe schoon Heerlen is. En geen daklozen op straat!”

Ontwikkelingsreis

De ware ontwikkelingsreis is volgens Marcel Proust geen speurtocht naar nieuwe landschappen, maar waarnemen met nieuwe ogen. Wellicht moet Heerlen Ralf een wederdienst bewijzen. Door een ontwikkelingsreis te organiseren langs LA, Palm Springs, Las Vegas en Silicon Valley. Volgende week vindt er een ontmoeting plaats tussen Ralf en Geerd Simonis, de voorzitter van het Ondernemersfonds Heerlen. Een volgende kans op nog meer California dreamin’ in Heerlen.