Daar sta je dan in vol ornaat

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Ken je dat gevoel van de eerste keer? Kun je je het überhaupt nog herinneren? Zo’n eerste keer is voor beide partijen een beetje onwennig. Je tast een beetje af en tegelijkertijd moet je jezelf blootgeven. Je stelt de vraag, ‘doen we het wel veilig?’ Je wilt de ander immers niet opzadelen met iets ongewenst! Daar sta je dan in vol ornaat.

Ik hoor je denken: ‘Waar gaat dit over?’ Nou deze inleiding heeft alles te maken met ‘samenkomen’. Onlangs mocht ik weer een verhaal houden bij een businessclub. Een afspraak die was gemaakt in de zomer van 2020 en die uiteindelijk negen maanden op zich heeft laten wachten. Negen maanden is trouwens puur toeval! Maar er is geen beter genot dan uitgesteld genot. En zo was het ook. Het voelde weer als een eerste keer. Onwennig, een elleboog in plaats van een hand geven, afstand tot elkaar, mondkapje tijdens het lopen, veiligheid alom, maar wat een verwennerij was het.

De komende periode gaan veel ondernemers en hun medewerkers hetzelfde meemaken binnen hun organisatie. Medewerkers die thuis hebben gewerkt zullen zich wellicht wat onwennig voelen als ze weer fysiek met hun collega’s samenzitten. Het ritme van online werken heeft nu eenmaal een andere dynamiek dan het werken in de fysieke wereld. Er zullen nieuwe collega’s zijn die teamleden of klanten nog nooit in het ‘echt’ hebben gezien. Collega’s of klanten zijn dikker of dunner geworden, iets wat je digitaal nooit is opgevallen. Kortom veel lijkt op de eerste keer.

Bij veel bedrijven is hybride werken voor het eerst een actueel thema. Hoe gaan we -als alles weer mag- fysiek- en online-samenwerken inrichten? En ik noem dit niet thuiswerken, ik noem het plaats-onafhankelijk werken. Thuis is immers maar een plaats. Je kunt ook op ander plekken online werken. Een mooi voorbeeld hiervan hoorde ik onlangs. Een student aan een universiteit die zijn dure studentenkamer in het voorjaar heeft opgezegd en in een goedkope bed & breakfast in Zuid-Spanje is gaan zitten om van daaruit zijn online lessen te volgen. 

In organisaties waar fysiek klantcontact cruciaal is of daar waar iets tastbaars gemaakt wordt, is online werken vaak ingewikkeld, maar niet onmogelijk. Zo kun je als buschauffeur, timmerman of tandarts moeilijk online werken. En toch liggen hier ook online kansen. Want de buschauffeur die een online workshop over veiligheid volgt of een timmerman die op een avond een online werkoverleg heeft over een nieuw project, zijn reële voorbeelden van online samenwerken.

Kortom, wat zou in jouw organisatie online kunnen worden ingericht? En ook al lijkt het wat vreemd en voelt het onwennig… voor alles is een eerste keer!

Patrick Vroomen