Begin vorige week stond het tweede boek van organisatiepsycholoog Danny Mullenders op de eerste plek in de Managementboek Top 100. En dat terwijl Daarom doen ze dat! pas afgelopen vrijdag werd gepresenteerd. De organisatiepsycholoog beheerst dus ook de kunst van het verkopen. Op LinkedIn deelt Danny dagelijks zijn verhalen met ruim 23.000 volgers.
De intentie
In zijn eerste boek Laat je niet kiezen verdiepte Danny zich in de vraag waarom de een zelf regisseert en de ander constant meebeweegt. In zijn tweede boek legt hij uit hoe mensen in elkaar steken en waarom ze doen wat ze doen. Hij hoopt daarmee een nieuwsgierige en niet-oordelende houding bij de lezer te stimuleren. Zodat mensen in bedrijven elkaar meer diepgaand leren begrijpen. Dat is namelijk de sleutel tot zelfinzicht, verbinding, effectieve loopbaankeuzes en werkplezier.
De leermeester
Het boek bestaat uit zes delen die samen een systemische benadering vormen. Ieder hoofdstuk bevat een inleiding, praktijkverhalen en korte theoretische blokjes theorie. Het boek eindigt met een opsomming van 111 literatuur- en inspiratiebronnen. Danny draagt het boek op aan zijn leermeester Henk Pinckers die in 2022 overleed. Een andere inspiratiebron van Danny is het fenomeen Jan Bommerez, die onder andere Flow en de kunst van het zakendoen schreef.
De grootmeester
Bestsellerauteur Bommerez is net als Danny Mullenders gefascineerd door wat mensen, die hun stoutste dromen waarmaken, nu echt anders doen. Bommerez schreef een recensie over Daarom doen ze dat! Om vormtechnische redenen werd deze in verkorte versie opgenomen in het boek. Met instemming van Danny publiceer ik hier de hele tekst van de grootmeester van het systemisch denken: “Dit boek is als in een kaleidoscoop kijken. Het wemelt van de verschillende invalshoeken, bijna om van te duizelen. Maar er is ook een rode draad die er doorheen loopt: oordeel niet te snel en leer kijken voorbij het zichtbare gedrag. Danny stelt terecht: ‘We beoordelen onszelf op onze intenties en anderen op hun gedrag’. Het is dus belangrijk om ook intenties onder gedrag te leren begrijpen en ook de context van het gedrag, zowel op basis van persoonlijke historie als op basis van interactie met de omgeving (zoals de invloed van de cultuur van een organisatie). Kijken met je eigen ogen maar ook met de ogen van het hart, lijkt me een goede samenvatting te zijn. Ik denk dat dit boek vooral professionals zoals coaches en leidinggevenden zal aanspreken maar er valt ongetwijfeld een en ander van te leren voor elk van ons want het gaat, zoals Danny het terecht schrijft, uiteindelijk over universele existentiële vragen en angsten zoals de vraag ‘wat is de zin van het leven of mijn leven?’, dilemma’s rond vrijheid, angst voor de onvermijdelijke dood en voor het fundamentele gevoel van eenzaamheid.”