De empathiemachine

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Begin juni was ik op boekenjacht in België, toen ik een originele bakelieten viewmaster ontdekte. In perfecte conditie, met de originele doos en authentieke beelden van de Maanlanding in 1969. Als kind was ik geobsedeerd door de magie waarmee dit apparaat van 2D-dia’s een 3D-beleving creëerde. Een paar dagen na mijn vondst in België kreeg ik ook het nieuwe Oculus Quest 128GB Virtual Reality-systeem geleverd, waarmee je draadloos en zonder externe hardware een zogenaamde ‘immersive experience’ kunt ondergaan in de virtuele werkelijkheid. Het is een volledig geëvolueerde viewmaster, vergelijkbaar met de evolutie van de Neanderthaler naar Homo Sapiens. Maar dan in slechts vijftig jaar tijd.

In de belevingseconomie concurreren bedrijven met meeslepende ervaringen. En een VR-systeem is de ultieme empathiemachine die de klant op plekken brengt waar hij niet is, plekken waar hij niet naartoe kan en plekken die niet bestaan. Afgelopen zomer was ik tijdens mijn tocht langs de techbedrijven en hacker-dojo’s in Los Angeles, Las Vegas en Silicon Valley ook te gast bij het eerste IMAX Virtual Reality Center. Ik onderging een zeer meeslepende belevenis als Captain Kirk op de brug van Starship Enterprise en als held op een ruimtestation dat aangevallen werd door killer robots. Mijn zonen zijn recent met een VR-bril gaan skydiven in een levensechte indoor windtunnel. Terwijl hun lichaam speelbal was van de kunstmatige natuurkrachten in Nederland, bevond hun brein zich in een vrije val boven Dubai en kwamen de kunstmatige schiereilanden angstaanjagend snel dichterbij. En tijdens die meeslepende ervaring percipieerden hun hersens dit als de werkelijkheid en maakten ze nieuwe synaptische verbindingen aan.

Tijdens mijn strategiesessies en presentaties over disruptieve technologie geef ik VR een steeds prominentere plek omdat VR-klantervaringen overal en altijd mogelijk zijn, tegen lage kosten. VR begint in de adoptiecyclus de kloof te overbruggen tussen de early adopters en de early majority. Er zijn inmiddels 172 miljoen actieve VR-gebruikers. Vijf jaar geleden waren dat er nog maar vijftigduizend. Fietslessen voor brugklassers, pijnbestrijding bij brandwonden, Alzheimer diagnosticeren, safety training, herbeleven van een uitvaart of een fashion show live bekijken in de flagship store van je favoriete merk. Ook bij steeds meer van mijn klanten worden VR-toepassingen naar de werkvloer en de markt gebracht als narratief medium voor meeslepende ervaringen, zoals bij de savy assistants van de SVB, de startups bij het Vista College en de recruiters bij ProfCore.

VR wordt mainstream. Vul de lege plek in de volgende zin in om jouw eigen urgentie te bepalen:
Als mijn concurrenten of nieuwkomers in de sector een meeslepende VR-ervaring implementeren voor ………………….., dan geraken wij serieus in de problemen.

Change. Before you have to.

Rob Meesen