Danny Mullenders ziet in zijn werk als assessment- en ontwikkelpsycholoog leidinggevenden in complex-dynamische omgevingen ware balanceer-acts uitvoeren. Met wisselend succes. Wat maakt dat de ene leidinggevende zo soepel met complexiteit, onduidelijkheid en dubbelzinnigheid omgaat en de andere helemaal niet? Vier persoonlijke kwaliteiten blijken het verschil te maken.
Spanning tussen tegengestelden
De kunst van niet kiezen is het derde boek van Danny Mullenders. Hij behoort tot de meest gelezen psychologen in Nederland en wist afgelopen weken de nummer 1 positie te bereiken in de Managementboek Top 100. Met ‘De kunst van niet kiezen’ reikt de auteur, met medewerking van Tjomme Reeringh, opmerkelijke inzichten en verhelderende praktijkverhalen aan uit zijn werk van de afgelopen vijfentwintig jaar. Het boek is eerder een ‘zo gaat het’-boek dan een ‘zo werkt het’-boek. “Verwacht geen ‘how to’-gids om met een of ander bewezen stappenplan of model een goede, effectieve leidinggevende te worden. Ik wil je vooral aan het denken zetten over jezelf en je helpen je bewust te worden van hoe jij omgaat met paradoxale situaties”, aldus de mensenkenner.
Het boek bestaat uit twee delen. In deel 1 worden vijf paradoxen gedestilleerd uit het veranderende speelveld. Deel twee bevat drie keer zoveel pagina’s en beschrijft de vier persoonskenmerken voor leidinggevenden die van groot belang zijn voor psychologisch navigeren. Wie ze beheerst is effectiever in zijn leiderschapsgedrag. En ervaart meer rust en plezier.
Paradoxaal speelveld
In het dynamischer, dubbelzinniger en complexer wordende speelveld ziet Danny Mullenders dat leidinggevenden vaak de kunst van niet kiezen niet beheersen en contraproductieve reacties vertonen. Ze vereenvoudigen de problematiek en hanteren of/of denken als ze geconfronteerd worden met paradoxen. Deze reflex gaat ten koste van groei en productiviteit. Gelukkig zijn de kwaliteiten leerbaar.
Kwaliteiten
De vier essentiële kwaliteiten die voortkomen uit de assessment- en ontwikkelpraktijk van Mullenders zijn zelfinzicht, evenwicht, ruimdenkendheid en empathie. De psycholoog uit Sittard geeft de lezer per navigatiekunst een aantal perspectieven mee. Hij duidt daarna de uitdagingen waarmee leidinggevenden te maken hebben en geeft tenslotte aan waar de ontwikkelmogelijkheden liggen. De samenvattingen met kernpunten en groeikansen in een notendop zijn zeer handig voor zelfreflectie.
Transformerende dans
Het voorwoord is geschreven door de legendarische systeemdenker en bestsellerauteur Jan Bommerez: “Wat ik waardeer aan dit derde boek van Danny Mullenders is zijn vermogen om complexe concepten toegankelijk te maken, zonder de diepgang te verliezen. Hij begrijpt dat leiderschap geen enkelvoudige formule kent en dat het vermogen om in de spanning tussen tegengestelden te staan, een essentiële vaardigheid is voor iedere leider die de toekomst vorm wil geven. Leiderschap is een dans met paradoxen en wie deze dans leert kennen, zal de ware kracht van transformatie ontdekken. Dit boek is dan ook niet enkel een gids, maar een uitnodiging tot transformatie.”