De prins

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

Het carnavalsseizoen is weer begonnen en in de meeste Limburgse steden, stadsdelen en dorpen is of wordt Prins Carnaval uitgeroepen. In aanloop naar het bekendmaken van de nieuwe prins draait de geruchtenmachine op volle toeren. Het gonst van de speculaties, wie o wie wordt de nieuwe prins. Ieder jaar is het weer een verrassing. Als eenmaal bekend is wie de nieuwe prins is, wordt er gelijk geoordeeld of hij een goede of slechte prins zal zijn. Maar wat is eigenlijk de rol van Prins Carnaval in het carnavalsfeest?

Als Prosultant heb ik de afgelopen twintig jaar veel organisaties van binnen gezien. In al deze organisaties ben ik fantastische prinsen tegengekomen. Sommige waren gekozen en benoemd, anderen waren het gewoon, zonder dat dit aan hun rang of stand verbonden was. Een Prins Carnaval is er niet voor zichzelf. Nee, hij is er voor de gemeenschap. De prins draagt het carnavalsfeest en zorgt voor de sfeer. Hij gaat niet voor niets volledig uitgedost in zijn prinsenuniform voorop in de polonaise.

In een organisatie is dit niet anders, alleen noemen we het hier leiderschap. Stephen Covey verwoordde het ooit het beste: “Leiderschap is een keuze en geen positie”. Het formele leiderschap in organisaties wordt vaak geclaimd door structuren, systemen en processen. Hun tijd gaat op aan rituelen en verplichtingen om de organisatie te besturen. Hierdoor ziet de organisatie haar leiders weinig en leven ze vaak eenzaam. Ze zijn slechts omringd door een Raad van Elf die blij is dat er een prins is. Net als Prins Carnaval is het nu juist het belangrijkste voor leiders om de organisatie te dragen en te zorgen voor de juiste sfeer. Zij moeten vooroplopen in de polonaise. Want als je vooroploopt in de polonaise dan bestuur je hem. Het is echter niet altijd Prins Carnaval die vooroploopt in de polonaise.

Ook in organisaties zijn er mensen die leiderschap laten zien door het feest te dragen en de juiste sfeer te creëren ondanks het feit dat ze niet de prins zijn. Dit laatste is, zoals Covey al zei, het echte leiderschap, het leiderschap dat niet is verbonden aan een positie. Zij zijn de verbinder, helper, organisator, steun en toeverlaat, coach et cetera die de organisatie en vooral de mensen in de organisatie en haar klanten laat ervaren dat het een geweldig feest is. Zij zijn de échte prins. Wie is de echte prins in jouw organisatie?

Patrick Vroomen