De wetenschap van succes 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Gerard Dielessen was van 2010 tot 20121 algemeen directeur van sportkoepel van NOC*NSF. De bestuurder werkte in een ambitieus topsportklimaat. Nederland moest in de Top 10 van het Olympische medailleklassement eindigen. In London 2012 (13e) en Rio 2016 (11e) lukte dat niet. In Tokio 2021 wel (7e). In april 2023 verscheen zijn boek met als titel ‘Als je de lat lager legt, ga je niet hoger springen’.

Verhalen of medailles

De succesvolle Toptienambitie is echter niet meer heilig tijdens Parijs 2024. “Het gaat straks om de verhalen, niet om de medailles”, aldus Chef de Mission Pieter van den Hoogenband. Zouden wij ons het verhaal van Van den Hoogenband herinneren als hij in Sydney 2000 en Athene 2004 geen goud had gehaald? 

Groots dromen

Via de Stichting Return ben ik betrokken bij projecten van jonge mensen met een sportdroom. Zij vragen onze hulp bij het halen van een gouden medaille of de beste van de wereld te worden. Er heeft overigens nog nooit iemand aangeklopt met de ambitie om mee te doen in het speelveld van de middelmatigheid. De winnende verhalen van uitblinkers zoals judoka Lisa Mullenberg, tennisser Sam Schröder en triatleet Youri Keulen begonnen juist met het uitspreken van grote ambities. 

De wetenschap van succes

In ‘De wetenschap van succes’ vertelt Jeroen De Flander hoe gewone mensen tot buitengewone prestaties komen. Hij geeft antwoord op twee relevante vragen voor mensen die willen uitblinken in het leven en werk:

(1) Hoe word ik een uitblinker?

(2) Hoe kan ik die kennis gebruiken om het beste uit mezelf te halen en uit de mensen om me heen?

Volgens de strategie-implementatie-expert is uitblinken niet aangeboren, maar aangeleerd: “De meeste mensen denken dat je de top alleen maar kunt bereiken met talent en wat geluk. Niets is minder waar. Waarin je ook wilt uitblinken, grootse prestaties worden altijd bepaald door dezelfde drie principes: passie, meesterschap en veerkracht.” Met een combinatie van wetenschap, inspirerende verhalen en praktische inzichten legt De Flander de wereld achter topprestaties blootlegt. 

Uitblinken kun je leren

Lisa had als lijfspreuk dat succes een kwestie is van voorbereiding, gelegenheid en een klein beetje geluk. Sam laat zich door niets en niemand beperken en Youri’s mantra is whatever it takes. Er is een groot verschil tussen iets willen en iets écht willen. Nooit hoeven wij dromers te motiveren voor doelgerichte training. Zelfs niet tijdens de wedstrijd-loze coronapandemie toen er niemand keek. Een uitblinker heeft er alles aan gedaan en heel veel voor gelaten. De Flander: “Elk van ons is in staat tot grootse dingen. Uitblinkers zijn niet een handvol geluksvogels die bij hun geboorte het winnende lot hebben kregen. Ga aan de slag, ga je dromen achterna en ontdek hoe ver je komt.”