Een 100-jarige Special Forces Commando

TopchangeColumn Limburg Onderneemt

In 2020 hebben we massaal gekeken naar bijzondere tv-programma’s. Zangprogramma’s zoals ‘The Masked Singer’, ‘I Can See Your Voice’ en je zou het zo maar vergeten… ‘The Voice’. Maar we hadden ook de realityprogramma’s. De meest besproken hiervan is toch wel Chateau Meiland, en daar wil ik het dan ook bij laten!

Er zijn twee programma’s die ik wil uitlichten. De eerste betref ‘Kamp Van Koningsbrugge’. Een regelrecht kijkcijferkanon. Vijftien burgers worden in zeven dagen klaargestoomd tot commando bij de Special Forces. De mentaal en fysiek zwaarste opleiding van het Nederlandse leger. Er blijven er in dit eerste seizoen vier over. Dat is slechts één op de vier. Naast de fysieke component is het vooral het mentale deel dat het verschil maakt. Het gaat om de ware ik in jou. 

Maar wat was eigenlijk het hogere doel van dit programma? Dat was werving en selectie van nieuwe rekruten voor de opleiding van het Nederlandse korps commandotroepen. Net als in uw organisatie is er ook bij het Nederlandse leger een tekort aan goede professionals. Slimme zet dit programma, want het aantal aanmeldingen is sinds het programma vijf keer zo hoog. De recruiter die dit heeft bedacht verdiend ook een groene baret. Mission accomplished!

Het tweede programma betreft ‘100 jaar jong’. Een programma waar Gordon op bezoek gaat bij mensen die minimaal 100 jaar zijn. Een programma dat is gemaakt midden in een pandemie met de meest kwetsbare groep. En hierin zitten volgens mij de meeste lessen. Je wordt geboren net aan het einde van de Eerste Wereldoorlog, maakt de Tweede Wereldoorlog mee als 20-jarige, hebt meer mensen verloren dan je lief is en hebt de wereld zien veranderen op een manier die zelfs een Special Forces Commando in verwarring zou brengen. Hier zijn geen trainingen voor! Dit is de zwaarste opleiding die er op deze planeet bestaat en die moet jezelf vormgeven. 

Deze mensen tonen een ongekende veerkracht, hebben een geweldig relativeringsvermogen en zijn doeltreffend. Ze zijn ontzettend empathisch, kennen hun eigen kwaliteiten, dienen hun omgeving en zijn ondanks alle beperkingen die een 100-jarige kent, ontzettend tevreden en dankbaar in het moment. Zij hebben hun ware ik meerdere keren gevonden. Op iedere universiteit in de wereld en in ieder managementboek is dit wellicht de definitie van leiderschap. Of zijn het de karakteristieken van een commando bij de Special Forces? Ik zou bijna willen zeggen: ‘Wil de echte commando dan nu opstaan’. Maar dat is weer een ander programma.

Wellicht kunnen Jeroen van Koningsbrugge en Gordon dit jaar van twee programma’s, één maken. Laten we het programma de titel van deze column geven. We kunnen natuurlijk ook gewoon blijven zingen en wachten tot dat de familie Meiland weer gaat verhuizen.

Patrick Vroomen