Een stukje vertrouwen 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Mensen, relaties, teams, gezinnen, organisaties, landen, economieën en beschavingen overal ter wereld hebben één ding met elkaar gemeen, en als je dat ene ding weghaalt, zal het leiden tot de ondergang van de sterkste regering, het succesvolste bedrijf, de meest florerende economie, de invloedrijkste leider, het sterkste karakter en de grootste liefde. Dat ene aspect dat alles verandert is vertrouwen.

Slim vertrouwen

Bovenstaande tekst over het aspect vertrouwen zijn de openingszinnen van Stephen M.R. Covey in De snelheid van vertrouwen, de Nederlandse editie van de bestseller The speed of trust uit 2006. Tijdens onze ontmoeting op 14 oktober 2011 gaf de managementauteur mij een persoonlijke opdracht: “Rob, keep inspiring trust!”. En daarmee bedoelt hij niet blind vertrouwen, maar slim vertrouwen. Geen softe benadering van naïevelingen, maar een krachtig mechanisme van betrouwbare mensen. Covey toont in dik 300 pagina’s overtuigend aan dat er zakelijke gronden zijn om vertrouwen te bevorderen. Verstandig vertrouwen is een onderscheidende organisatiecompetentie van een winnende cultuur. 

Dividend van vertrouwen

Een gebrek aan vertrouwen vraagt een hoge prijs, zoals bij het toeslagenschandaal en de geopolitieke conflicten. Maar ook in organisaties is de belasting op wantrouwen hoog. Bureaucratie, gekonkel, onverschilligheid, ongewenst verloop en fraude. Binnen onze eigen cirkel van invloed kunnen we echter de snelheid van (slim) vertrouwen verhogen. Het komt effectief samenspel ten goede en verlaagt de kosten. Covey vertaalt dit dividend van vertrouwen in een eenvoudige formule: (SxU)V=R. Strategie maal uitvoering, vermenigvuldigd met vertrouwen staat gelijk aan resultaat. De snelheid van vertrouwen bevat een aantal nuttige instrumenten: de vijf cirkels van vertrouwen, de vier kernen van geloofwaardigheid en de dertien gedragingen van hoog vertrouwen.

Een stukje vertrouwen

Een stukje vertrouwen, een parabel over twee taartverkopers, is een metaforisch verhaal over de winst van verstandig vertrouwen. Stephen M.R. Covey schrijft in het voorwoord het volgende: “Ik ben over het algemeen geen grote fan van fabels. Vaak worden ze niet goed verteld, staat het verhaal de boodschap in de weg, of komen ze naïef en simplistisch over. Maar omdat ik de auteurs vertrouwde, stemde ik erin toe hun verhaal te lezen en was aangenaam verrast. Een stukje vertrouwen beschrijft het doelgerichte evenwicht tussen keuze, analyse, emotie, beoordeling en persoonlijke moed bij het geven van vertrouwen. Samen met Simon de Taartenbakker zul je zijn avonturen met vertrouwen beleven, en ik nodig je uit na te denken over hoe jij vertrouwen verspreidt in jouw organisatie, relaties of gezin. Tenslotte gaat het om jouw verhaal. Als jij de mogelijkheden verkent die vertrouwen biedt, creëer je dat verhaal elke dag. En dat verhaal komt tot leven iedere keer dat jij jouw vertrouwen aan een ander geeft, stukje bij beetje.”

Verhoog jouw dividend van vertrouwen verstandig. En verlies vooral niet het vertrouwen in jezelf.