Eigen zaak 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Nederland telt maar liefst 2.325.141 actieve ondernemingen. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de toegevoegde waarde en 70% van de werkgelegenheid. De verhalen van de ondernemers achter deze bedrijven vormen een schatkist aan lessen voor de BV Nederland. 

De laatste bierman

John Schoorl komt uit een familie van biermannen. Zij noemden zichzelf nooit ondernemer of middenstander. Waar zij waren, was hun werk, hun eigen zaak. Als jongen ging John Schoorl mee op de bierwagen. Hij kwam daardoor op plekken waar veel sterke verhalen werden verteld. Zijn vader was de laatste bierman in de stamboom. De firma Heineken wilde af van de tussenhandelaren en kocht ze uit. 

Sterke verhalen

In Eigen zaak vertelt John Schoorl 23 sterke verhalen die niet zouden hebben misstaan in de stamkroegen waar zijn voorvaderen ooit het gouden gerstenat persoonlijk afleverden. Het boek gaat van start met het geweldige verhaal van Michel Perridon. Hij verkocht in 2018 zijn bedrijf in computeraccessoires voor driehonderd miljoen euro en werd vervolgens de grootste private investeerder in Dubai. Terwijl hij zijn luxury real estate in ‘the city of gold’ aan Schoorl toont, deelt de aan prozac verslaafde Perridon zijn straatwijsheden. “Uiteindelijk ben ik ook maar een omhooggevallen pompbediende Mijn informatiepositie is altijd van hoog niveau, ik zorg er altijd voor dat ze me niets kunnen vertellen wat ik nog niet weet. Ik praat, maar ik luister ook goed. En als ze dan méélopen naar de lift, dan ben je de man in bonus. Als ze het kut vinden, weten ze de lift niet eens te vinden”. 

Succesverhalen

Het ene na het andere succesverhaal volgt elkaar op. Eelko van Kooten (Spinning Records) is elke maand een week op Ibiza te vinden. Hij moet de markt minimaal zes maanden voor blijven. Hij moet het coolste label blijven. Ook de vertellingen over online veilingmeester René Schoenmakers (Catawiki), app-ontwikkelaar Edwin Rijkaart van Cappellen (Buienradar), avocado-koningin Shawn Harris (Nature’s Pride), vibratorvorst Eric Idema (EasyToys), snack-koning Wim van Oers (De Vries Van Oers), ontwerper René van Geer (Secrid), ex-profvoetballer Demy de Zeeuw (Balr.) en diamantair Benno Leeser (Gassan) zijn leerzaam en vermakelijk.

Kleine verhalen

Er zijn ook kleine vertelsels die voor het contrast met de succesverhalen zorgen. Zoals van loempiaverkoper Xuan Tran die gedichten schrijft en van (levens)kunstenaar Piet Parra. De kronieken van eBike-pioneer Peter Ariese, bluetooth-uitvinder Jaap Haartsen en klimaatactivist Jan de Jong maken duidelijk dat je geen eigen bedrijf hoeft te runnen om een eigen zaak te hebben.

Verkeerde verhalen

Schoorl onderzoekt ook de motieven van de oplichters Albert Balvers en Ruben C. die de zaak geflest hebben. Medelijden krijg je met Adriaan Tuiten die kapotging aan lustpillen voor vrouwen en over melkboer Tiemen van Dijken die niet op zijn zaak lette.