Eindelijk Ellen 

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Schrijvers laten ons door hun verhalen met een ander perspectief naar de werkelijkheid kijken. En daardoor ontstaat er, zonder je te verplaatsen, een nieuw landschap in je brein. In ga in deze rubriek aandacht besteden aan de creaties van drie Limburgse schrijvers die mijn bedrading de afgelopen tijd veranderd hebben. Hoewel hun boeken in drie verschillende genres vallen, belichten ze allemaal hetzelfde thema: het loslaten van het leven dat we leiden en de zoektocht naar het leven dat op ons wacht.

Drie boeken, één thema

Op 17 september 2023 verschijnt Govert Derix zevende roman. Titel en inhoud mag ik nog niet prijsgeven, maar ik kan wel getuigen dat ik het een fantastische leeservaring vond. Wordt vervolgd. Het tweede boek van organisatiepsycholoog Danny Mullenders – Daarom doen ze dat – wordt op 30 juni aanstaande in Meersen gelanceerd. Danny heeft opnieuw zijn praktijkverhalen gebundeld met diepe inzichten voor persoonlijke ontwikkeling. Tenslotte vond afgelopen zaterdag in Maastricht, met dank aan boekhandelaar Ton Harmes van boekhandel Dominicanen, de feestelijke boekpresentatie van ‘Eindelijk Ellen’ plaats. 

Odyssee van een transgender vrouw

In haar indrukwekkende boek beschrijft ondernemer Ellen Jansen haar odyssee als transgender vrouw. Voor een goed begrip moeten drie etiketten nader gedefinieerd worden. Sekse gaat over biologische geslachtskenmerken. Genderidentiteit is welk geslacht jij bij jezelf vindt passen. Seksuele oriëntatie zegt helemaal niets over jouw eigen gender, maar wel over het geslacht waarop jij valt. Ellen kreeg op basis van geslachtskenmerken bij de geboorte de sekse ‘man’ toegewezen. Tijdens haar leven kwam ze er echter achter dat ze zich identificeerde met de genderidentiteit ‘vrouw’. Uit pure angst voor de reacties uit haar omgeving bleef ze haar ware identiteit jarenlang hardnekkig onderdrukken. Aan de buitenkant was er het perfecte plaatje van de succesvolle zakenman, maar innerlijk was Ellen doodongelukkig. Op een existentieel dieptepunt in 2020 besloot ze uiteindelijk om haar best mogelijke leven te leiden als transgender vrouw. Het veranderde haar leven volledig.

De geboorte van een herinnering

Na een inspirerende proloog beschrijft Ellen haar transitie. Daarbij besteedt ze ook veel aandacht aan wat dit betekende voor haar omgeving, zowel zakelijk als privé. Ellen besloot haar ouders te vragen om een afscheidsbrief te schrijven aan hun zoon. Afscheid nemen betekent ook de geboorte van een herinnering. Ellens openhartige en authentieke boek eindigt met tips over angst, kwetsbaarheid, weerbaarheid en moed. En over het geluk dat je ervaart als je het best mogelijke leven dat op jou wacht, hebt gevonden: “Wat een heerlijk gevoel als vrouw zo stralend over straat lopen. Voorzien van een nieuwe motoriek, fysieke kenmerken en bovenal een vrouwelijk aura, vervuld van trots. Eindelijk die last van mijn schouders en kunnen zijn wie ik van binnen altijd al was. Eindelijk Ellen.”