‘Focus AAN/UIT’ (Mark Tigchelaar en Oscar de Bos | 2019)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

‘Het gaat om afleiding. Het gaat om aandacht. De hersenen zijn traag en kunnen niet multitasken.’ (Will Smith, Focus, 2015) 

In de film Focus speelt Will Smith de meesteroplichter Nicky Spurgeon die misleiding tot criminele kunst verheft. Om zijn slag te slaan, maakt hij professioneel misbruik van de beperkingen van het brein van zijn slachtoffers. Net zoals goochelaars, marketeers en verkopers dat doen. Framing en priming zijn immers niet strafbaar. En de menselijke geest is nu eenmaal snel afgeleid en sterk manipuleerbaar door interne en externe prikkels.

174 kranten

Mark Tigchelaar zegt daarover: „De hoeveelheid prikkels die dagelijks op ons afkomt, is sinds de jaren tachtig vervijfvoudigd en staat inmiddels gelijk aan 174 kranten per dag. Elke seconde komen er elf miljoen bits aan informatie ons hoofd binnen. We worden gemiddeld 500 keer per dag afgeleid en dat zorgt voor twee uur langer werken dan noodzakelijk is.” Tigchelaar heeft neuropsychologie gestudeerd en leert jou hoe je je kunt afsluiten voor alle prikkels om je heen, makkelijk kunt schakelen tussen projecten en je je hersenen weer echt kunt opladen. 

Lekken

Concentratielekken ontstaan volgens de auteur door vier oorzaken: te weinig prikkels, te veel interne prikkels (emoties, taken, nieuwe ideeën, fysieke prikkels), te weinig brandstof en te veel externe prikkels. „En iedere keer als we afgeleid worden, daalt onze intelligentie tijdelijk met tien punten en kost het onze hersenen minimaal een minuut om weer op een normaal niveau te komen. Afleiding haalt jou uit de flow van de taak die je aan het uitvoeren bent”, aldus de productiviteitsexpert. Dat onderbouwt hij met wetenschappelijke studies en voorbeelden uit de praktijk. Het boek bevat veel praktische tips en een tiendaagse focus challenge voor mensen die minder druk en meer productief willen zijn. Zijn coauteur Oscar de Bos is softwareontwikkelaar. Op toolsforfocus.com heeft hij de beste concentratieapps verzameld. Via de linken in het boek kun je ook extra digitaal bonusmateriaal in de vorm van video’s en checklisten aanboren. Bovendien staan op Spotify oneindig veel playlists en podcasts voor meer of minder focus. 

Grip

Als je al deze informatie bewust toepast, krijg je (meer) grip op focus. Zodat jij jouw focus bewust AAN en UIT kunt zetten voor meer productiviteit. Verschillende soorten productiviteit, vragen immers om verschillende focusstanden. AAN voor complex concentratiewerk dat gerichte aandacht vereist. UIT als open aandacht voor meer creativiteit gevraagd wordt. 

In de film Focus oefent Nickey zijn duivelse ambacht uit op de klanken en songtekst van Sympathy for the devil van The Rolling Stones: 

Pleased to meet you

Hope you guess my name

But what‘s puzzling you

Is the nature of my game

Where focus goes, productivity flows. Om deze boekbespreking te lezen, had je gerichte aandacht nodig. Zat je in één ononderbroken leesflow? Of werd je afgeleid door duivelse prikkels in jouw hoofd, pushberichten van jouw smartphone, de terreur van jouw email-inbox of stoorzenders in jouw fysieke omgeving? Stond jouw focus op AAN?

Rob Meesen