Gebruik je hersens (Jan-Willem van den Brandhof)

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is misschien wel een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. 

De teller van zijn gelezen boeken staat inmiddels boven de 13.000. Rob heeft zelf uitgerekend dat hij aan de hand van de ‘CBS-index levensverwachting’ in dit tempo 20.000 boeken kan lezen in zijn aardse bestaan. Dat is 0,01 procent van alle boeken die ooit op deze planeet zijn uitgeven.

Wekelijks beschrijft Rob Meesen voor WijLimburg een boek dat meer dan de moeite waard is voor iedere ondernemer. “Als je een boek leest met de hersenen van iemand anders, kijk je nooit meer naar de wereld zonder dat extra perspectief.”

Gebruik je hersens (Jan-Willem van den Brandhof | eerste druk 1997)

“I read books.” (Elon Musk toen hem gevraagd werd hoe hij leerde raketten te bouwen)

Ik krijg regelmatig de vraag hoe het mij lukt om vijf boeken per week te lezen en te onthouden. Een deel van het geheim is dat ik beduidend minder televisie en Netflix kijk dan de gemiddelde Nederlander. Minder schermtijd is meer leestijd. De andere helft van het geheim is dat ik technieken geleerd heb om mijn hersens goed te gebruiken. In minder tijd meer begrip en geheugen. Dat leerproces begon op de basisschool en is nog steeds gaande. Het ondernemersboek van de week speelde daarin een grote rol.

Bij het leren van de tafeltjes op de basisschool leerde ik de kracht van het automatiseren van kennis. Dat ik na alle stampwerk de som 9×7 niet meer hoefde uit te rekenen, maar dat mijn brein zich de uitkomst herinnerde. Dat vond ik magisch. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat dit ook de enige breintechniek was die ik destijds tot in den treure leerde. Bij alle vakken was dit namelijk de geliefde en beproefde techniek. Jaartallen automatiseren bij geschiedenis, landen bij aardrijkskunde, lichaamsdelen bij biologie, grammaticaregels bij Nederlands, onregelmatige werkwoorden bij Engels en formules bij wiskunde. Oneindig automatiseren. Aan het einde van mijn basisschool was ik een perfecte automaat die met een aangeleerde leessnelheid van 300 woorden per minuut alle kennis als herinnering opsloeg in mijn hersens en op commando kon reproduceren. Automatiseren is een zeer arbeidsintensieve techniek, maar het stampwerk werkte toen voor mij. En ik wist niet beter, dan dat dit de enige juiste manier was.

Op de middelbare school reduceerde mijn focus voor sporten, motoren, uitgaan en meisjes de tijd om de lesstof te automatiseren tot een kritisch minimum. De succesformule van de basisschool werkte niet meer voor mij. Te veel lesstof, te weinig stamptijd. Ik deed er acht jaar over om mijn diploma te halen. Bij mijn boekenpakket van het eerste leerjaar op de hogeschool kreeg ik echter een exemplaar van ‘Studiemethoden’ (B. van Hout Wolters, 1983). Geen verplichte lesstof, maar voor zelfstudie bedoeld. Dat boekje was een eyeopener. Ik werd een turbo student en haalde binnen drie jaar met twee vingers in de neus het diploma terwijl ik ‘s nachts bij de Wall Street Journal werkte en overdag het huiswerk voor mijn meisje maakte. Automatiseren bleef natuurlijk belangrijk, maar er waren methoden om dat breinvriendelijk en in minder tijd te doen. Daarom begon ik met het lezen van steeds meer boeken over dit thema. De aparte sectie in mijn bibliotheek bevat ook ‘Gebruik je hersens’ van Jan-Willem van den Brandhof. Een uiterst breinvriendelijke handleiding voor het meest complexe orgaan in het universum. Een lees- en actieboek om slimmer te werken en tijd te winnen. Vol met inzichten en geheugentechnieken. Maar ook met aandacht voor breinvriendelijk voedsel, motivatie en concentratie. Het is een compacte weergave van bijna alles dat in de literatuur over dit onderwerp geschreven is.

Ik kwam er in 2001 achter dat Jan-Willem een Brainstudio in Maastricht heeft. Waar hij mensen in een breinvriendelijke omgeving traint in geheugentechnieken, mindmappen en snellezen. Dankzij zijn training verdubbelde mijn leessnelheid binnen slechts één dagdeel van 600 woorden per minuut naar 1.100 woorden per minuut. Dankzij nieuwe technieken en natuurlijk de discipline om die te automatiseren. In 2019 verscheen de geheel herziene uitgave van ‘Gebruik je hersens’. Een praktische handleiding voor iedereen die zijn beschikbare leestijd wil verdubbelen zonder schermtijd in te leveren. En verplichte lesstof voor alle astronauten op Ruimteschip Aarde, die net als Elon Musk begrijpen dat groots dromen en boeken verslinden respectievelijk de brandstof en de raketten voor succes zijn.

Rob Meesen