#GIRLBOSS

TopchangeBoeken, Boekenrubriek De Limburger

Rob Meesen is een van de meest belezen ondernemers in Limburg. De mede-eigenaar van TopChange leest jaarlijks tussen de 250 en 300 boeken. Wekelijks beschrijft hij voor WijLimburg een ondernemersboek.

„Ik weet dat generaties vrouwen hebben gevochten voor de rechten die ik voor lief neem, en in andere delen van de wereld zou een boek als dit nooit het levenslicht aanschouwen.” (Sophia Amoruso, 2014).

Sophia Amoruso wordt geboren in 1984. In haar tienerjaren constateert een psychiater depressie en ADD bij haar. Ze verlaat als zestienjarige haar tiende school in twaalf jaar tijd. Sophia huurt een kast onder de trap van een appartement en scharrelt haar eten bij elkaar uit vuilnisbakken. In 2002 verkoopt ze haar eerste artikel online. Het is een gestolen boek. Nadat ze betrapt wordt bij een winkeldiefstal betert ze haar leven. Ze neemt een baan en in 2006 opent zij een winkel op eBay onder de naam Nasty Gal (akelige meid). Die merknaam ontleent ze aan het gelijknamige muziekalbum van Betty Davis. Dit album verscheen in de jaren zeventig en dat is het decennium waarmee Sophia Amoruso zichzelf sterk identificeert.

Honderd miljoen

In slechts acht jaar tijd bouwt ze een organisatie van driehonderdvijftig medewerkers en in 2014 behaalt ze een omzet van maar liefst honderd miljoen dollar. Dat jaar verschijnt ook haar boek #GIRLBOSS voor vrouwen die zichzelf willen projecteren in een fantastisch leven waarin ze zich nooit volwassen gedragen, nooit verveeld zijn en zich door niemand ooit laten vertellen wat ze moeten doen. The New York Times en Business Insidernoemen haar respectievelijk The Cinderella of Tech en One of the Sexiest CEOs Alive. Volgens Forbes is zij een van de rijkste selfmade vrouwen in de wereld. NETFLIX maakte er een serie over. 

„In acht jaar tijd veranderde ik van blutte, anarchistische freegan gebrand op het saboteren van het systeem, in een miljoenenzakenvrouw”, aldus Amoruso zelf. „Ik ben nooit een bedrijf begonnen. Ik begon een winkel op eBay en had uiteindelijk een bedrijf. Als ik geweten had dat het zo groot zou worden, was ik er nooit aan begonnen. Ik was tweeëntwintig en net als de meeste twintigers zocht ik een manier om mijn huur te betalen en mijn koffie bij Starbucks te kopen. Een van de grootste uitdagingen waar ik voor sta, is het merk Nasty Gal in zijn groei consistent te houden.” 

Failliet

Ondanks deze scherpe analyse in 2014, treedt Amoruso een jaar later af als CEO. Ze begrijpt dat het bedrijf onder haar leiderschap geen toekomst meer heeft. Het is haar boven het hoofd gegroeid. Exponentieel groeien gaat over in opzichtig struikelen. Een giftige werkcultuur en barslechte communicatie doen de rest. In 2016 gaat het bedrijf failliet. Desalniettemin is het boek echt een aanrader voor de ondernemende generatie #girlbosses en #dudebosses van nu. Het bevat universele ondernemerslessen van de straat en stevige managementlessen uit de boardroom. Het boek bevat ook portretten van #girlbosses, sollicitatie-adviezen, opstekers en afknappers voor start-ups, en tips voor het selecteren van de juiste investeerders. 

Mijn oma mocht als twintiger in de jaren dertig van de vorige eeuw niet buitenshuis werken. Mijn moeder moest in de jaren zestig verplicht stoppen met werken toen ze ging trouwen. Mijn levenspartner had in de jaren negentig niet het recht om parttime te gaan werken. Mijn dochter heeft het recht om te bepalen of, waar, voor wie en hoeveel uren ze wil werken. Het patroon van de laatste vier generaties vrouwen van mijn familiestamboom is overduidelijk. Ze zijn in toenemende mate baas over hun eigen loopbaan geworden. Dankzij de girlpower van generaties vrouwen zoals Sophia Amoruso. 

Baas

Amoruso’s keuze als twintigjarige ondernemer was negentig jaar geleden een onbereikbaar ideaal voor mijn grootmoeder, terwijl voor haar achterkleindochter het paradigma van de #girlboss haast vanzelfsprekendheid is: „Een #girlboss is een vrouw die de baas is over haar eigen leven. Ze krijgt wat ze wil omdat ze ervoor werkt. Laat je niet meeslepen in rondhangen, drinken en feesten. Vier het als er iets te vieren valt. Neem de leiding en aanvaard de verantwoordelijkheid. Wees trots op wat je doet. Lever geen half werk af. Concurreer niet met anderen, maar met jezelf. Bied iets origineels en bijzonders waar andere mensen wat aan hebben. Je bent een vechter. Je weet wanneer je klappen moet uitdelen en wanneer je moet meebewegen. Soms lap je de regels aan je laars, soms accepteer je ze, maar altijd op de eigen voorwaarden. Je hebt je doel voor ogen, maar je wilt ook wat plezier onderweg. Je slaat eerlijkheid hoger aan dan perfectie. Je neemt je leven serieus, maar je neemt jezelf niet al te serieus. Je gaat de wereld bestormen en je verandert hem al doende. Van proberen je droom waar te maken ga je nooit spijt krijgen.”

Act like a lady, think like a boss.

Rob Meesen